Největší horko jsem zažil na rovníku v Keni a na Moravě v červenci

31. červenec 2015

Procestoval téměř celý svět, nafotil tisíce fotografií, natočil mnoho filmů, vydal spoustu článků a publikací a založil Mezinárodní festival outdorových filmů. Jiří Kráčalík.

Vystudovaný grafik, který se zajímá o umění a který v současné době působí také jako soudní znalec v oboru výtvarného umění pro fotografii a polygrafii.

Jiří Kráčalík pochází z Ostravy, cestovat začal už jako velmi mladý po českých a slovenských horách. Miluje všechny sporty – nejčastěji ale lyžuje, jezdí na kole a leze po horách. Je dokonce držitelem titulu Ironman – Železný muž.

V 90. letech začal vydávat časopis „Turistika a Hory“ a zároveň založil cestovní kancelář. O své cestovatelské vášni připravuje pořad pro TV NOE, který se jmenuje „V pohorách po horách“.

Jezdí do všech koutů světa. Do míst, kde několik dnů nepotkáte živou duši, ale i tam, kam míří statisíce lidí. Třeba do Chorvatska. Ovšem svou skupinku turistů nevodí na pláže, ale do hor a k jezerům - tam, kde se natáčely slavné filmy o Vinnetouovi.

V roce 2003 rozjel Jiří Kráčalík Mezinárodní festival outdorových filmů, který se letos koná už ve čtyřiceti městech a který je největším putovním festivalem svého žánru na světě.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.