Nejvíc textů mě napadá za volantem kamionu, říká rapper LaFre

První texty začal psát už na základní škole. Tvrdí, že v hudebním stylu, který si zvolil, jsou nejdůležitější silné texty, témata. Také používání správných rýmů. Všechno to pak do sebe musí zapadnout, spojit se v jeden celek. „Prorazit v konkurenci není lehké. Musíte se pořád posouvat, točit alba, klipy, koncertovat. A to všechno není zadarmo, stojí to dost peněz,“ vysvětluje Michal.

„Jako kluk jsem se hodně věnoval basketu. Šlo mi to. Dostal jsem se na sportovní gymnázium, snil o vrcholové kariéře sportovce. Pak jsem poznal, že vedle sebe mám mnohem lepší hráče. A že výš už to nepůjde“, říká LaFre s úsměvem. Michala zaměstnával i jeho další velký koníček. „První rýmování textů se objevilo někdy kolem roku 2003. Pak jsme se do toho s klukama pořádně opřeli, vznikl první projekt, první demo nahrávka. Taková domácí a podle toho i vypadala,“ směje se. Posun přišel za další dva roky. Vydali desku, dnes už jich má na kontě čtyři.

„Když jsem přerušil studia na vysoké škole, dostal jsem nabídku udělat si papíry na kamion. Tehdy to šlo za pár stovek. Dnes by mě to přišlo na asi dvacet tisíc. Šel jsem do toho. Jezdím kratší trasy po Moravě, rozvážím zboží do supermarketů. Přes den. To mi vyhovuje. Noci trávím doma, mám čas na muziku, na skládání, koncerty,“ říká LaFre.

Práce za volantem mladého hudebníka baví. Dává mu prostor k přemýšlení. V kabině náklaďáků se v hlavě rodí myšlenky, texty. „Cítím, že moje témata jsou stále hlubší, vážnější. Zajímají mě celosvětové problémy, společenská témata. Třeba na poslední desce se objevuje šikana a taky drancování planety,“ připomíná Michal.

LaFre

Rap to ale nejsou jen texty. Ke stylu patří i zvuk. „Ten já skládat neumím, tak si hudbu musím kupovat. Mám seznam producentů, od nich si hudební podklady objednám. Pošlou mi je, řeknou cenu. Pak už stačí si vybrat,“ popisuje LaFre. Čím známější producent, tím vyšší cena. „Pak zkouším do hudby zrýmovat text, nebo naopak do muziky už hotový napasuju“, vysvětluje rapper.

Pseudonym, fanoušci a budoucnost

Proč vystupuje Michal Frélich jako LaFre? „ V tom není potřeba hledat nic složitého. Kamarádi mi říkají Frela, no a když to otočíte, máte z toho LaFre,“ vysvětluje se smíchem.

Rapper má nejvíce fanoušků v rodném Lipníku nad Bečvou a také v Ostravě, kde studoval. Fandí mu a taky pomáhají. Třeba s financováním posledního alba Spektrum. „Funguje to jednoduše. Vymyslíte projekt, natočíte video a požádáte o peníze. Přes web, tzv. Startovač. Když někoho zaujmete, tak vám nějaké peníze pošle. Podařilo se mi získat finance na natočení desky. No a dárci ji za své peníze pak ode mne dostali,“ vysvětluje Michal.

Na otázku, kde se vidí za pár let, odpovídá jednoduše: „Na pódiu. Jako známý rapper, co šíří svoje myšlenky mezi lid s vírou, že si z nich něco vezmou.“

autor: zem
Spustit audio