Neznám slovo „nejde“, říká srdcerváč Tomáš Mošnička, který dokazuje, že i s handicapem lze žít naplno

21. listopad 2017

Tomáš Mošnička je aktivní český handicapovaný sportovec. Je mistrem světa ve vzpírání, v benchpressu tělesně postižených z roku 2000. Závodí také na handbiku a říká, že pokud není na kole vidět krev, tak to není správný trénink. Zkrátka je k sobě tvrdý.

Závodit ale začal jako zdravý v závodech sidecar. A to se mu stalo osudným. Bouračka na trati pro něj znamenala úraz páteře a invalidní vozík. Když jsem se ho ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc ptala: “Jak se vám to stalo?“ Odpověděl po pravdě a bez mrknutí oka s tím, že o úrazu, který mu navždy změnil život, nemá problém mluvit. Že se na trať dokonce po letech vrátil, aby si to všechno připomněl a že se vlastně vůbec necítí jako handicapovaný člověk, protože žít začal doopravdy až po úrazu, teprve na vozíku poznal skutečnou hodnotu života.

Tomáš Mošnička benchpress

O tom, co se mu stalo, mluví i s ostatními postiženými a snaží se nalít jim energii do žil. I proto se zapojil do projektu Srdcerváči Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, který veřejnosti ukazuje, že zdravotně postižení chtějí a mohou pracovat. A mnohdy stačí málo – dát jim šanci a pootevřít pomyslné dveře.

Každý rok v září představují Srdcerváči několik odvážných, které spojuje jedno – jsou zdravotně postižení, ale přitom se nebojí s životem porvat a plní si své osobní i profesní sny. Se srdcerváčem Tomášem Mošničkou se můžete blíže seznámit v přiloženém rozhovoru.

autor: zos
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.