Obhájil jsem diplomku s názvem „Vliv elektrické kytary s bustrem na projevy kanibalismu u prasat“, říká muzikant Ladislav Dobeš

Kapelu měl už ve škole, učil se hrát na kytaru a na harmoniku. K tomu si přibral zpěv a dramaťák pod vedením skvělé Věry Pánkové. Chtěl prostě dělat kumšt, proto si taky podal přihlášky na všechny umělecké školy.

Protože ale nezapadal do tabulek a režimu se nelíbil, musel JAMU a DAMU vyměnit za Vysokou školu zemědělskou v Brně. „Což když vezmeme, kolik tam bylo skvělých muzikantů a divadel, nebylo zase tak špatné,“ dodává s úsměvem.

Ladislav Dobeš se muziky nikdy nevzdal. Letos v dubnu oslavil šedesátku, což je rozhodně důvod k zastavení a vzpomínání. Se svou kapelou Plejády odehrál spoustu koncertů, vydal CD, napsal stovky písniček. Pravidelně vyráží za dětmi s plyšovým maňáskem Macíčkem v pořadu Pejskování, na podzim k tomu přidává oblíbené Mikulášování.

Hned v devadesátých letech založil uměleckou agenturu. Olomouckému publiku nabízí divadelní představení a koncerty, které rozhodně stojí za vidění. Dvacet let pořádal Hanácké slavnosti v Náměšti na Hané. Poutavě vyprávět umí v podstatě o každém českém umělci. Třeba o Karlu Gottovi, před jehož pokorou a profesionalitou smeká. O Waldemaru Matuškovi, který zaplnil amfiteátr do posledního místečka.

„Máme krásné letecké fotky, na kterých je vidět, jaký dav lidí jeho koncert sleduje.“ Nebo o Elišce Balzerové, která se do Olomouce ráda vrací. „A je jedno, jestli stejnou inscenaci těsně předtím dávala některá televize. Lidé stejně přijdou, protože ji mají rádi,“ dodává Ladislav Dobeš.

Své narozeniny oslavil samozřejmě koncertně. Na jeho „Lásky v nedbalkách“ se sjela spousta přátel v čele s Jurou Pavlicou z Hradišťanu.

autor: voj
Spustit audio