Olomoučané ocenili Nicholase Wintona

Ve středu 1. července 2015 zemřel ve věku 106 let Sir Nicholas Winton. Na konci roku 2014 odjela výprava z našeho regionu předat mu vyznamenání do britského Maidenheadu. V čele výpravy i nápadu stál prezident Rotary klubu Olomouc-City Jan Krejčí.

V říjnu 2014 jsme Sira Wintona, letos 105letého, mohli přivítat v naší zemi. Na Pražském hradě osobně převzal nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva.

Už když měl své významné životní jubileum na jaře slavit, napadlo Jana Krejčího, že by si zasloužil také ocenění od českých a slovenských rotariánů. Tím spíše, že doma v Anglii, v Maidenheadu, je Nicholas Winton členem tamějšího Rotary Clubu.

Jaké bylo setkání se Sirem Wintonem, člověkem, kterého zná celý svět jako zachránce šesti set šedesáti devíti dětí před nacisty? Zároveň ale člověka, kterého když vidíme na záběrech v televizi či ve filmu, zdá se, jako by vůbec nechápal, co tak mimořádného udělal.

Jaká byla atmosféra ve Wintonově bydlišti Maidenhead, kde na radnici u příležitosti předávání vyznamenání z Česka uspořádali slavnostní předvánoční setkání? A počítal Jan Krejčí s tím, že bude ještě před tím uveden přímo k panu Wintonovi domů?

Nejen o výpravě olomouckých rotariánů do Velké Británie, ale také o tom, co vlastně Rotary kluby jsou, koho sdružují a proč a také čím se zabývají a kde pomáhají konkrétně v České republice, potažmo v našem regionu, budeme s hostem Janem Krejčím hovořit.

autor: Bořek Volný
Spustit audio