Pan doktor Marie

Už mu to zřejmě nikdo nikdy neodpáře. Moderátor a lékař Jiří Pešina patrně navždy zůstává spojen s jedním svým televizním pořadem a replikou „Ahoj, Marie“.

Doby pořadu Domácí lékař aneb nic není jen tak, ty jsou sice už pryč, stejně jako jeho moderátorská léta učednická – tedy devadesátá léta v televizní talk show Áčko, ale Pan doktor Marie mu občas stejně ještě říkávají.

Buňky jsou v pořádku, plním původní plány!

„Když se nás ptala učitelka jen tak dětsky a nezávazně v první třídě, čím že bychom jednou rádi byli, já hned bez váhání napsal 'Doktor. Lékař'. Chtěl jsem opravdu pomáhat lidem. Leckoho potom takovéto prvotní lidumilné plány ale opustí, často kvůli averzi k vědám přírodním. Já ale naštěstí mohl v plánech pokračovat – buňky na přírodní vědy jsem v sobě objevil,“ usmívá se Jiří Pešina, skutečný, graduovaný pan doktor medicíny.

Jak to asi vypadá v televizi?

„Právě během studií lékařské fakulty v Praze jsem občas v noci sledoval opakování tehdejší odpolední talk show Áčko. To byl tehdy, v druhé půli devadesátých let u nás úplně nový televizní formát. Jednou jsem v pořadu zaregistroval konkurz na nové posily – moderátory Áčka. A hlavně kvůli své zvědavosti a touze něco takového zkusit jsem se ho zúčastnil,“ pokračuje dnešní čtyřicátník, tehdy ovšem stále ještě medik …a současně už i nový televizní moderátor úterního modrého Áčka Jirky Pešiny. Další barvy a dny Áčka tehdy patřily kolegům Martinovi Veselovskému, Pavlíně Wolfové nebo Šárce Kubelkové.

Medicína a televize se kupodivu velmi příjemně vzájemně doplňovaly: ráno a dopoledne škola, praxe na klinice, odpoledne pak jen malý přesun kousek po Praze – do tehdejšího sídla televize Nova...

Ze studenta dvojkaře a trojkaře se postupně při stále častější praxi u lůžka pacienta stával medik jedničkář. Medicína spojená s opravdovým léčením mu zkrátka šla. Přesto se po studiích vydal jinam nežli na kliniku nebo do ordinace.

Silný účinek. Vysoké dávky

„Nakonec jsem nešel dělat medicínu klinickou. Oslovil mě tehdy totiž profesor Cyril Höschl a já nastoupil cestu propojování lékařských znalostí se sférami vzdělávání, osvěty, médií. To mě pak postupně přivedlo až tam, kde je těžiště mé práce dnes: jsem součástí managementu jedné nadnárodní biotechnologické společnosti. Mám tam na starost komunikaci uvnitř firmy i navenek,“ popisuje doktor Pešina.

Jistě, že ho ale mnozí posluchači znají i z Českého rozhlasu – na stanici Praha, dnešní Dvojce, moderoval Dobrá jitra, ale i Nokturna. Aktuálně ho nejvíc slýcháme v Kontaktu Dvojky, kde radí právě v medicínských oblastech se svými odbornými hosty. Jeho současná práce adresovaná stovkám a tisícům posluchačů tedy působí velmi silně a velmi účinně. Mnohem silněji a účinněji, než kdyby za den léčil několik pacientů na klinice nebo v ambulanci.

autor: Bořek Volný
Spustit audio