Pantlék není jen svatební čepec hanácké nevěsty

Je to také známý folklorní soubor z Němčic nad Hanou. Tančí, zpívá a vystupuje od začátku devadesátých let, má přes padesát členů.

„Kroje, které si oblékáme, jsou dědictvím po našich babičkách a dědečcích,“ říká vedoucí Jana Otáhalová. Členové souboru umějí ale také ledacos ušít.

Na Hanáckou svatbu, kterou organizovali před šesti lety, toho bylo potřeba opravdu hodně. Odehrála se u gruntů na náměstí a záznam, který vznikl, vlastní i olomoucké muzeum.

Pantlék tvoří nejen obyvatelé Němčic, ale i vesnic z nejbližšího okolí, třeba rodina Bohuslavy Novotné z Nezamyslic: „Nejprve jsme do souboru zavedli naši první dceru, pak druhou a třetí, přidal se i syn. Nakonec to dopadlo tak, že jsme začali tančit i my dva s manželem. Teď za námi dokonce dojíždějí neteře až z Olomouce.“

Jízda králů, Dožínky, Velikonoce, Stavění a Kácení máje, Tryznový tanec, Žně, Živý Betlém nebo Masopust, to jsou jen některé z akcí, které se podařilo v Němčicích nad Hanou oživit. Pantlék vystupuje v nejbližším okolí, ale má za sebou také řadu úspěšných zahraničních zájezdů. Ve Švédsku dokonce předávali králi hanáckou krojovanou panenku.

„Nejdříve ji ale pečlivě zkontrolovali, jestli neobsahuje něco nebezpečného,“ směje se Jana Otáhalová. Tančili a zpívali i ve Francii, Rakousku, Polsku nebo Chorvatsku.

autor: voj
Spustit audio