Počítejte s tím, že přicházíte mezi správné blázny, říká začátečníkům Jiřina Vepřeková

18. červenec 2016

Tuto ženu, která působí neuvěřitelně mladistvým dojmem, a svojí vitalitou a zdravím strčí do kapsy o generaci mladší ženy, najdete nejčastěji v tělocvičně. Je lektorkou tai chi a čchi-kung, zakladatelkou občanského sdružení Pink. Proč Pink? No přece: Pohyb - informace - nápady - kreativita!

O sobě a své životní cestě Jiřina Vepřeková říká: „Žila jsem asi tak, jako většina z nás. Do práce, z práce, děti, nemoci, občas nemocnice. Když mě bolela hlava - lup - prášek a bylo to. Když mě bolela záda - brufen a byl na nějakou dobu klid. Když byly bolesti silnější, chodila jsem na kapačky. Zatím ambulantně. No a nakonec to došlo tak daleko, že jsem se ocitla v nemocnici jako ležák s páteří. To mi bylo 40 let. A tam jsem se dozvěděla, že se s těmito problémy musím naučit žít, že mě budou provázet až do smrti.“

Najednou se jí celý svět zmenšil na nemocniční lůžko a na to, zda jí sestra donese mísu hned nebo musí počkat. Když se po třech měsících vrátila z nemocnice, začala se dívat kolem sebe a ptát se: „Jak to žiju?“

A začala svůj život měnit. Počínaje stravováním, přes přístup k práci a volnému času, k mezilidským vztahům i ke způsobu cvičení. A protože, jak praví jedno přísloví: „Když je žák připraven, učitel se najde…“, přišel jí do cesty Mistr tai chi.

Dnes žije Jiřina Vepřeková v radosti z každého dne.

„Mám ráda všechna roční období a přijímám i rozmary přírody. A víte co mi to usnadňuje? Moje babička mi kladla na srdce a opakovala: To co můžeš ovlivnit, tak ovlivňuj. To, co ovlivnit nemůžeš, tím se netrap…. Řečeno dnešním jazykem – to neřeš. Uvedu vám příklad. Často cestuji vlakem. Vlak má zpoždění. Mohu to ovlivnit? Nemohu. Do vlaku si beru zajímavé čtení a čas, který mi dráhy daly navíc, využiju raději čtením pěkné knížky, než se přidávat k ostatním nadávajícím cestujícím. Když jsem jela v září vlakem EC ze Vsetína do Olomouce, byla jsem s dalšími cestujícími vmáčknutá u dveří na WC. Spolu s jednou postarší paní ze Slovenska jsme se tak nasmály, že jsme zapomněly na to, že jedeme vlakem vyšší kvality a ještě za příplatek 60 korun,“ říká s úsměvem.

Hodina Jiřiny Vepřekové

A z toho všeho plyne i životní krédo Jiřiny Vepřekové: „ Život je radost! Snaž se objevit radost a radost žít!“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.