Policejní ředitel Tomáš Landsfeld: Nebojme se spolu víc komunikovat!

16. únor 2016

Na sklonku roku nastoupil plukovník Tomáš Landsfeld do čela Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Nebude to mít lehké.

Čeká ho mimo jiné i práce na reputaci zdejší policie. Stěžejním úkolem je teď podle něj především komunikace a každodenní dobrá práce všech jeho kolegů.

Pitaval, Bodie a Vacátko

„Jsem asi z těch policistů, kteří to zkrátka mají v krvi – potřeba bránit bezpečí je pro mě přirozená, důležitá, zásadní,“ vysvětluje nový krajský policejní ředitel.

„Dnes už se z důvodu duševního zdraví třeba moc nedívám na kriminální seriály. Zásadní kusy jako Profesionálové, Malý pitaval z velkého města anebo Hříšní lidé mě ale neminuly, stejně jako dětské hry na četníky a zloděje,“ vzpomíná v našem vysílání Tomáš Landsfeld.

„Navíc jsem svého času v Ostravě znal jistého skutečného pana radu Vacátka, ne nepodobného herci Jaroslavu Marvanovi,“ dodává.

Místo činu

Nový ředitel Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Tomáš Landsfeld

Jako zkušený kriminalista pravda už dnešní nadprodukci detektivek raději ignoruje; je poněkud rozpačitý, pokud slyší od občanů – diváků, jak to těm televizním detektivům jde mnohem rychleji od ruky.

V našem malém rozhlasově – televizním detektivním minikvízu v pořadu Host ve studiu ale pan policejní ředitel přesto uspěl velmi dobře.

„Reálná práce skutečného kriminalisty v terénu, na místě činu je ovšem především tou příslovečnou prací mravenčí, zdlouhavou a hodně se spoléhá na spolupráci s kolegy techniky, pyrotechniky, laboranty,“ upřesňuje.

Profesionálové

„Ano, pověst policie zrovna v olomouckém regionu nedávno významně utrpěla. Jak jsem ale zatím poznal své kolegy, jsem stále víc přesvědčen, že v nedávné olomoucké kauze Vidkun šlo opravdu o selhání jedinců, jednotlivců,“ říká Landsfeld a dodává, že právě teď je úplně nejdůležitější, aby doslova každý policista v ulicích sám za sebe a tím i za celý sbor pracoval a vystupoval tak, aby se jejich profesionální pověst napravila. Každodenní pomocí, komunikací, ochotou, vstřícností, kvalitní policejní prací.

„Mojí naprosto klíčovou prioritou vždycky bylo, je a bude komunikovat, trpělivě vysvětlovat, naslouchat, spolupracovat. A pochopitelně co nejúčinněji pomáhat těm, kdo to potřebují, těm, kdo nás jako policisty zavolají. Chci pracovat na tom, aby se občan necítil, že zůstává bez pomoci. Pocit rezignace a odevzdání a slova občanů jako ‘Oni stejně nepřijedou a nic s tím neudělají’ jsou cestou špatným směrem,“ prohlašuje krajský policejní ředitel Landsfeld a vzkazuje: „Oslovujte nás, volejte nás, hlaste důležité případy a mluvme spolu.“

autor: Bořek Volný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka