Pomáhejte pro radost, ne pro starost

„Nepotřebuju jezdit mercedesem, ale chci mít dobrý pocit a naplňující radost z toho, co dělám. Chcete pomáhat? Pak to dělejte pro radost a ne pro starost,“ říká lidem, kteří uvažují o pomoci potřebným, Věra Novotná, předsedkyně Spolku Dobré místo pro život v Olomouci.

K dobrovolnictví a pomoci handicapovaným lidem se Věra Novotná dostala v době, kdy její tehdejší manžel, Martin Novotný, byl zvolen primátorem města Olomouce v roce 2006.

Nechtěla být jen manželkou politika. Naopak – povedlo se jí přesvědčit řadu politiků, aby se s ní šli podívat mezi obyčejné lidi, třeba mezi handicapované a na vlastní oči viděli těžkou realitu jejich života.

Lidé v ní vidí naději

Lidé se na Věru Novotnou začali obracet ve velkém. Viděli v ní vlivnou ženu s řadou kontaktů, s velkým srdcem a dobrou vůlí a energií pomáhat. A ona pomáhala.

Brzy ale začalo být kontaktů tolik, že se rozhodla založit takové sdružení, které bude propojovat organizace, které pomoc potřebují s těmi, kteří svoji pomoc naopak nabízejí.

A tak vzniklo „Dobré místo pro život“

Dobré místo pro život je organizace dobrovolníků, kteří svůj volný čas věnují sociálně znevýhodněným skupinám v Olomouci od miminek v kojeňáčku až po lidi s Alzheimerovou chorobou. Vše vykonávají bez nároku na odměnu.

Dobré místo nedostává žádné finanční prostředky od města Olomouce, od Olomouckého kraje, ani od státu, ani Evropské unie. Nemají náklady na zaměstnance, kancelář, auta, telefony.

A velké přání Věry Novotné?

„Aby občané Olomouce podporovali potřebné Olomoučany, aby se každý Olomoučan, který chce pomoci, stal a cítil součástí dobrého týmu.“

autor: zos
Spustit audio