Poslankyně i protikorupční aktivistka. Lenka Andrýsová byla svého času taky rozhlasačkou

Když v Praze studovala mezinárodní obchod, díky seminářům o propagandě, médiích a žurnalistice se jí dostalo příležitosti okusit práci s mikrofonem. A také s lidskými příběhy. Nahrávací zařízení tak studentka Lenka využívala nejen v ulicích Prahy, ale vozila si jej i do rodného kraje, do Hluzova nedaleko Hranic.

„Točila jsem třeba se svojí tehdy devadesátiletou kamarádkou odnaproti o ‘starých dobrých časech’ a někdejších obyčejích u nás,“ vzpomíná i sama Lenka po několika letech na rozhlasové zkušenosti.

Forenzní auditorka

Asi byste to do ní ani neřekli, ale dnes se inženýrka Andrýsová, odbornice na mezinárodní vztahy a protikorupční opatření, věnuje hlavně auditům, prověřování, nalézání a hlavně nápravě možných pochybení v chodu různých firem, podniků a společností. Její sekce v jedné z hlavních světových auditorských firem se jmenuje téměř kriminálně, Oddělení forenzního auditu.

Flétnistka a zpěvačka

Naštěstí ji ale pořád baví taky posedět s přáteli, zajít si tu a tam s kamarády a s kytarou třeba k Pražskému hradu a tam na zámeckých schodech zanotovat nějakou tu píseň od Beatles. Při setkání ve studiu si notovala neustále a téměř všechny songy mezi naším povídáním.

„U nás v Hluzově-Černotíně pak stále provozujeme i naše trio – dvě flétny a violoncello a v tomto složení už tradičně vítáváme nové malé občánky anebo uspořádáme Vánoční koncertík před hluzovskou kapličkou. Když nás tedy pan starosta, v současnosti můj tatínek, požádá, a když my můžeme,“ usmívá se Lenka.

Politička srdcem

Legendární filozof kdysi nazval toho, kdo si nedá pokoje a má nutkání se o věci kolem sebe aktivně zajímat, souslovím anthropos zoon politikon. A to je i trefná charakteristika povahy mladé dámy u našeho mikrofonu. Lenka Andrýsová prostě nedá jinak. Jak potvrdila ve vysílání, už kdysi před, ale několik let po aktivní kariéře v politické straně toho jména prostě chce a bude sledovat věci veřejné a společenské dění kolem. V Praze, v Olomouci či v Hluzově.

autor: Bořek Volný
Spustit audio