Před olomouckými fanoušky musím smeknout, říká Jan Tomajko

Je dvojnásobným mistrem světa, má tituly z hokejové extraligy, daří se mu i na trenérské lavičce. Jan Tomajko přispěl k tomu, že si fanoušci Mory mohli po dvou desítkách let užít extraligové play-off.

V Olomouci byl součástí poslední legendární trojky mladíků Kratěna - Broš - Tomajko. „Měli jsme štěstí, že tým se tehdy přebudovával, ale zase my jsme dokázali chytit svou příležitost. Spolu jsme začali hrát až ve starším dorostu, kde nás dal dohromady Jirka Látal,“ vzpomíná Jan.

Přes roztržení, kdy Ondřej Kratěna odešel do Vsetína a Tomajko byl na zkoušce ve Spartě, se zase všichni tři potkali ve zlatém vsetínském týmu. „Naší výhodou bylo, že jsme si na ledě dokázali vyhovět,“ myslí si zpětně hokejista.

Jan Tomajko a Jiří Matějů

V reprezentaci odehrál několik desítek utkání, má dvě zlaté ze světových šampionátů, vstřelil ale jen jeden jediný gól. „To je pravda, ale zase byl hodně důležitý. Šlo o vítěznou branku ve finále mistrovství světa v Rusku,“ směje se dnes Tomajko.

A jak se dostal k trénování? „Docela mě to lákalo, navíc jsem z učitelské rodiny, takže určité předpoklady jsem měl,“ vysvětlil Jan, který se Zdeňkem Venerou letos přivedl tým až do play-off. „Že půjdeme tak vysoko, jsem nečekal,“ přiznává.

Už teď mají trenéři plné ruce práce s přípravou příští sezóny. „Upletli jsme si na sebe bič, ale uděláme maximum, abychom lidi nezklamali,“ uzavřel naše povídání Jan Tomajko.

Spustit audio