Přijdu za poledne. Miloš.

20. červen 2014
Lady magazín

Miloš Štědroň je jedním z nejváženějších a nejvšestrannějších hudebních skladatelů současnosti. Pochází z hudební rodiny, jeho maminka, tatínek, tři strýcové i bratranec se zabývali hudbou, i když každý jiným způsobem.

Vštěpovali malému Milošovi hudební základy, které posléze rozvinul na muzikologii a bohemisticena tehdejší brněnské Univerzitě J. E. Purkyně. Potom si ještě rozšířil hudební vzdělání studiem skladby a hudební teorie na JAMU.

Vedl v Moravském muzeu Malé divadlo hudby a poezie, a potom se už začal plně věnovat svéskladatelské činnosti. Jelikož byl spolužákem tří zakládajících členů Divadla na provázku, stal se jejich dvornímskladatelem. Je především znám jako autor hudby k "Baladě pro banditu", ale i ostatní inscenace se setkaly s velkým úspěchem.

Například "Pohádka máje", "Markéta Lazarová", a v poslední době "Leoš, aneb tvá nejvěrnější", za kterou obdržel Cenu Alfréda Radoka. Miloš Štědroň je také uznávaným muzikologem, je odborníkem na život a dílo Leoše Janáčka.

Má dva syny, Miloše Orsona Štědroně a Petra Štědroně, kteří se také věnují divadlu a hudbě.

Rozhovor s Milošem Štědroněm poslouchejte v sobotu 21. června.

autor: Ivana Plíhalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.