Probudit v dětech chuť se vzdělávat, to chtějí Věra a Petr Pospíšilovi

„Děti jsou stále stejné. Ale požadavky na dnešní mladé rodiny jsou obrovské. Rodiče jsou mnohem víc vytížení, chybí jim na děti čas, takže vyžadují, aby se jim věnoval někdo jiný,“ shodují se Věra a Petr Pospíšilovi. Proto se snaží, aby v jejich škole vládla přívětivá rodinná atmosféra malých venkovských škol. „Hlavně dětem školu neotrávit. Musí mít radost z poznání,“ dodávají manželé, kteří před 25 lety založili v Lipníku nad Bečvou soukromou školu Sluníčko.

Petr a Věra se potkali v Týně nad Bečvou, vzali se, vychovali dvě děti a dnes jsou spolu už čtyřicet let. A to vlastně ve dne v noci, protože spolu také pracují. Jejich recept na šťastné manželství? „Mně ani nepřijde, že by to mohlo být nějak jinak,“ usmívá se Petr. „Já to cítím stejně,“ souhlasí Věra a doplňuje: „Drží nás pohromadě obrovská tolerance, taky společný životní úkol a zodpovědnost.“

A jak učitelka v mateřské školce Věra a elektromontér Petr rozsvítili v Lipníku nad Bečvou Sluníčko? „Musím se přiznat, že to byl tak trochu truc,“ vypráví Věra, jak vznikl nápad založit vlastní školu. Jako ředitelka obecní mateřské školy se po Sametové revoluci s chutí pustila do změn, na které se tak dlouho těšila. Začali ve školce pořádat spoustu akcí a vtáhli do dění rodiče, těm se to líbilo.

Po roce 1989 společnost ještě nebyla připravená na změny

Věra ale brzy narazila na postoj kolegyň i školní inspekce. Legislativa, ani myšlení většiny lidí ještě nebyly na změny připravené. „Já jsem tenkrát bouchla do stolu a řekla jsem si – tak, a já si udělám soukromou školu! Měla jsem naštěstí kolem sebe chytré a šikovné lidi, s jejich pomocí jsem to nastartovala. Najednou to šlo krok za krokem a 1. září 1992 jsme otvírali první oddělení soukromé mateřské školy Sluníčko,“ vzpomíná Věra.

Po roce rozrůstající se zařízení přesunuli do větších prostor bývalých jeslí. Začala spousta práce s budováním, úpravami, přestavbami, a to už se zapojil i Petr. „Bylo zapotřebí mužské ruky,“ vysvětluje.

Čtvrtstoletí rozvoje a nadaných absolventů

Sluníčko začínalo ve třech lidech s 30 dětmi v jedné budově. Dnes má soukromá škola Sluníčko v Lipníku nad Bečvou kolem 30 zaměstnanců a sídlí ve dvou objektech. Má dvě oddělení mateřské školy s 56 dětmi (třetí je ve výstavbě před dokončením, ale už teď je taky zaplněné zapsanými dětmi). Základní škola byla otevřena v roce 1994, dnes je v devíti ročnících školy 130 žáků. V roce 1996 začalo Sluníčko provozovat první Sluníčkobus, dnes děti sváží a rozváží po regionu tři vozy.

Soukromá škola Sluníčko v Lipníku nad Bečvou

Během prvního čtvrtstoletí prošly Sluníčkem desítky dětí. „Jsou to absolventi nám věrní, při našich akcích se k nám stále vracejí,“ říká Věra a hrdě dodává: „Máme spoustu šikovných absolventů, kteří studují vysoké školy i v zahraničí, někteří velice úspěšní v zahraničí i zůstali. Ale my máme s Petrem takovou ideu, že bychom byli rádi, kdyby ti, kteří vystudují v zahraničí, se nám do Česka vraceli zpátky. A řídili ty firmy oni, ne někdo cizí.“

Věra a Petr Pospíšilovi vědí, že vzdělaný člověk má v sobě kus pokory. A proto je tu Sluníčko. Abychom kolem sebe měli dost pokorných, slušných a vzdělaných lidí.

autor: Blanka Prudilová
Spustit audio