S jazzrockem jsme vyprodávali haly, vzpomíná dnes kytarista Impulsu

Patří mezi absolutní domácí špičku jazzové a jazzrockové kytary. Zdeněk Fišer, který stál v 70. letech u zrodu legendárního Impulsu, dlouhá léta hrál ve skupině Hany Hegerové a je nedílnou součástí obnovených Jazz Q.

Právě se skupinou Martina Kratochvíla vydal v úvodu roku nové album Talisman. „Martin někam na pár dní odjel a pak přinesl asi dvacet věcí, některé nahrané se ani do finálního výběru nedostaly,“ přiznává Zdeněk Fišer.

Kontinuitu s původními Jazz Q kromě tradičního zvuku impresáriových kláves vidí kytarista i ve vydávání alb na vinylu. „V 70. a 80. letech si fanoušci kupovali klasická LP a stále je mají, tak i naše novinky kromě CD vychází i jako LP,“ vysvětlil Fišer.

K Jazz Q se ale přidal až po comebacku v novém miléniu. „S Martinem jsme byli v 70. letech spíš konkurenti. Hrál jsem s Jaromírem Helešicem, Michalem Gerou a Pavlem Kostiukem v Impulsu,“ připomněl další legendu domácího jazzrocku Zdeněk.

Čtěte také

Tehdy se tahle muzika těšila velkému zájmu publika. „Jezdili jsme stejná místa jako popové hvězdy tipu Zagorové a dokázali je stejně vyprodat. Jenže jak naše publikum zestárlo, už nepřišlo další. Mladí chtěli spíš jednodušší věci,“ mrzí kytaristu.

Úžasná léta strávil na jevišti i s první dámou našeho šansonu Hanou Hegerovou. „To byla skutečná osobnost. Před její aurou smekali i léčitelé. Stačilo jí vyjít na jeviště a publikum bylo její. Bylo skvělé moci být u toho,“ dodává Zdeněk Fišer.

A jak třeba Hana Hegerová pojmenovávala hudební nápady? Nebo jak Zdeněk vnímá nové album Jazz Q Talisman? Poslechněte si v Hostu ve studiu Českého rozhlasu Olomouc.

Spustit audio