S příklady fair play se setkávám často, říká koloběžkář Karel Dvořák

Tři, čtyři … trhni si nohou! Startovací výkřik závodníků na koloběžkách dobře zná Karel Dvořák z Lipníka nad Bečvou. Sportovnímu koloběhu se věnuje aktivně jako závodník, trenér, pořadatel závodů, předseda sportovního klubu Lipenští draci i jako místopředseda Českého svazu koloběhu.

Muž, pro kterého je nejhezčí pohled na svět přes řídítka koloběžky, se narodil v roce 1959 v Jeseníku. Dětství prožil v malebném podhůří nejvyšších moravských hor. Práce u armády a láska ho zavedly do Podhůry u Lipníka nad Bečvou. Se svou ženou Ivanou žije už 33 let. A oba stále sportují.

„Ke koloběhu jsem se dostal někdy v roce 2007. Ivana se věnovala dálkovému dogtrekkingu a přišla s nápadem nahradit tento sport koloběžkami,“ popisuje Karel, jak se skoro v padesáti letech dostal k poměrně mladému sportovnímu odvětví.

Karel Dvořák s moderátorkou Blankou Prudilovou

Nejdřív se své ženě staral se o technické a organizační zázemí jejích závodů, aby se mohla plně soustředit na sportovní výkony. Vyplatilo se to. Karlova žena Ivana je několikanásobnou mistryní republiky, Evropy i světa v koloběhu v kategorii veteránek.

„Zhruba po roce mě toto přestalo bavit,“ přiznává Karel, který taky dostal chuť jezdit. Zkusil maraton na závodech v Itálii. „Dal jsem to,“ usmívá se. A od té doby jezdí také.

Draci jedou už pět let

Karel je předsedou Sportovního klubu koloběhu Lipenští draci, který od roku 2012 sdružuje zkušené závodníky i mladé sportovní naděje, ale také sportovce bez závodních ambic, kteří se prostě chtějí zdravě hýbat a být spolu. Cenné jsou vynikající úspěchy jak jednotlivců, tak celého týmu. Draci se můžou pochlubit tituly mistrů světa v podání Honzy Juráška, Jardy Antona, Ivany Dvořákové, týmových štafet, tituly mistrů Evropy, spoustou vítězství v Evropském poháru i na domácí scéně.

Karel si zvlášť cení výkonu týmu a rodičů, díky nimž se mu v Lipníku podařilo upořádat mistrovství Evropy v roce 2015. „Letos považuji za velký úspěch výsledek mladých. Junior Lukáš Bílovský, obrovský vzestup a skok do elity závodníků, mladší Eliška Onderková, nyní ještě kadetka, ale už na posledním závodě druhá v elitní ženské kategorii,“ vybírá Karel z výčtu dračích úspěchů.

Koloběžky na olympiádu

Koloběh je běh bez tvrdých dopadů a otřesů. Je vhodný opravdu pro každého. Dá se provozovat na silnici i v terénu, v létě i v zimě.

„V letošní sezóně s předsednictvem Českého svazu Koloběhu připravujeme podklady, aby nás olympijský výbor uznal jako olympijský sport,“ slibuje Karel a dodává: „Když ne hned na příští, tak na té další olympiádě bych chtěl nějakého Draka mít.“

autor: Blanka Prudilová
Spustit audio