Sahejte si na ně každý měsíc a myslete na sebe včas, říká iniciátorka kampaně 'Prsakoule'

Mě se to netýká. Nemám čas. To je nejhorší možný přístup v oblasti prevence onkologických diagnóz. Kateřina Vacková se snaží upozornit, poučit, šokovat. A radí nebát se, nestydět a pár minut času si najít. Než nám jej vezme nemoc.

Cílevědomá mladá dáma Kateřina sama nejlíp ví, že některá závažná onemocnění neznají obvyklá věková vymezení uváděná v učebnicích. Nemoci se pouček a teorie někdy příliš nedrží. Co ale platí, je to, že prevence a kontroly jsou klíčové.

Nebát se svého těla

Kateřina Vacková a její kolegové z řad mediků a mediček ze sdružení Loono.cz a iniciativy prsakoule.cz cílí hodně na své vrstevníky. Na workshopech prezentují především nebezpečí rakoviny prsou a varlat.

Na speciálních modelech těchto partií školí veřejnost a říkají: Nebojte se samovyšetření, sahejte si na ně. Může vám to zachránit život. Anebo vyšetřete partnera.

Prsa a koule?! Kontroverzní, leč nesmírně účinné

Denně se (hlavně na sociálních sítích, v online prostředí a v rozhovorech) Kateřina setkává s otázkami po vyzývavosti, líbivosti a kontroverze jejich iniciativy.

Loono, prsakoule.cz

„Máme ale tu zkušenost, že pokud říkáme například ‚rakovina varlat‘, příliš tím neoslovíme, leckdy spíš odradíme. Ano, někteří konzervativci jsou šokováni. Pak je tu ovšem ta obrovská většina mladých, u kterých také díky onomu názvosloví zapůsobíme,“ uvádí medička a budoucí gynekoložka Kateřina.

A zájem je nejen mezi studenty, nejen mezi vrstevníky. I díky vystoupení u Jana Krause nebo Martina Veselovského.

Loono.cz nabírá další školitele mediky po celé zemi; už dávno přesáhlo cílovou částku vybíranou od příznivců na další modely a rozjíždí se i do regionů. Na školy, veřejné akce, ale i do firem a společností.

„Dávejte pozor, jestli nebudeme i někde poblíž. Hlavně ale dávejte pozor sami na sebe a na své partnery. Nestyďte se, nebojte a sahejte si na ně,“ radí Kateřina s úsměvem, ale hlavně s péčí vlídné nastávající paní doktorky.

Loono, prsakoule.cz
autor: Bořek Volný
Spustit audio