Se svým přízvukem bych v Americe mohl hrát tak akorát emigranty, říká Bohumil Klepl

Miluje vířivku, má ji na zahradě a dokáže o ní dlouho zapáleně mluvit. Je to ten nejlepší relax, jaký si umí představit. „Dělím se o ni se žábou. Zabydlela se tam a je vždycky hrozně naštvaná, když si k ní vlezu. Prodejci mě ubezpečili, že přítomnost žáby svědčí o vysoké kvalitě výrobku,“ říká herec, o kterém celá republika ví, že často a rád vysává. Režisér Patrik Hartl (olomoucký rodák) mu na tělo napsal monodrama Vysavač.

Na DAMU si Bob Klepl myslel, že nastoupí do Národního nebo Vinohradského divadla, mířil hodně vysoko. Byl rád, když dostal první angažmá v chebském divadle.

„To pro mě byla rána a já pochopil, že všechno nebude tak veselé a snadné, jak jsem si vysnil,“ baví se při vzpomínce dnes hodně vytížený herec. Má třicet představení měsíčně a vzhledem k tomu, že se mu blíží šedesátka, chce ubrat.

Těší se ale na další zkoušení ve Studiu DVA, opět bude partneřit s Evou Holubovou. „To je moje milovaná partnerka. Jsme už zkušení divadelní manželé.“

Několik let jezdil po světě s bratry Formanovými, vodil loutky. Dostal se například do Mexika, kde hrál prezidentovi a vládě. Nebo do USA, kde byl mezi diváky i herec Jack Nicholson.

„Přišlo mi ale, že se nudil,“ směje se Bob Klepl. Podívat se přišel i Miloš Forman, který nevynechal žádné představení svých synů. „Ptal jsem se ho, co bych tak mohl v té Americe hrát. A on bez váhání odpověděl: Ty, Klepl, ty nic.“

Vzpomínáte na skvělou komedii režisére Jiřího Vejdělka Účastníci zájezdu? Točila se v Itálii, v říjnu.

„Italové nosili zimní bundy a my jsme se váleli v plavkách na pláži a chodili se koupat. Obdivoval jsem Květu Fialovou, že statečně lezla do studené vody. Řekla mi, že na tom nic není, že prostě vypne tělo a je to,“ vzpomíná na náročné natáčení, při kterém ho denně vozili tam a zpátky. Z divadla na plac a naopak. Vyplatilo se, komedie měla nebývalý úspěch u diváků.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.