Skoro jsem v Olomouci učil, vzpomíná pohodář Jiří Stivín

Jazzman, vystudovaný kameraman, kumštýř i nositel slavné rodinné kumštýřské tradice, uznávaný mistr improvizace, ale vlastně i její učitel – Jiří Stivín, vzácný host u mikrofonu s Bořkem Volným.

„Á, kolego, vidím, že tě pěkně štve sluníčko, viď,“ nezapřel kdysi v jednom televizním dokumentárním medailonu svoji původní profesi kameramana Jiří Stivín.

Tedy jen s tím malým rozdílem, že mu tenkrát z tohoto jeho profilového medailonu naštěstí nevystřihli onu lidovější, jadrnější variantu slůvka štve.

Schovávaná, puklina a klobásení

„Má puklina, případně Pojďte, poklobásíme si“, uslyšíte od Stivína během hovoru. „Leckdy to leckterý posluchač vlastně ani nezaregistruje. Zní to velmi blízce správné variantě Poklona nebo Poklábosíme si. No, je to prostě takové moje věčné hračičkovství, mnohdy silnější než já,“ popisuje muzikant, v listopadu letošního roku čerstvě čtyřiasedmdesátiletý.

O svolení k použití a všeobecnému veřejnému rozšíření Pukliny jsme pana Jiřího u nás ve vysílání s radostí požádali. Ujme se? A co ono sloveso klábositi? Loučení, to pak sympatizanti Jiřího Stivína mohou realizovat slovy Na schovávanou – namísto „nudné a obligátní“ shledané.

Kam až sahají Stivínovi

Aby bylo jasno: hostem u rozhlasového mikrofonu je tedy Jiří Stivín, ročník 1942, flétnista, jazzman. Ale taky otec Jiřího mladšího i dalšího muzikanta, Adama Stivína, známého z kapel MIG 21, Chinaski nebo Gaia Mesiah.

Herečka Zuzana Stivínová přijela do Varů

Syn Jirka (Jiřík), bubeník rockový i jazzový má už ale dalšího synka, Jiřího nejmladšího. A zdá se, že i o něm ještě asi uslyšíme coby o talentovaném kontrabasistovi vystupujícím pod jménem Indi Stivín (a často dokonce i se svou maminkou Alicí Springs).

Bratry Jirku a Adama ještě ale doplňuje zástupkyně krásnějšího pohlaví, muzikantka Markéta Stivínová. No a o Zuzaně Stivínové, v současnosti obsazované herečce, uveďme to, že jest vlastně Zuzanou mladší. Zuzana Stivínová starší, sestra jazzmana Jiřího, byla hvězdou divadla Semafor a, ano, slavných her jako Zuzana není pro nikoho doma a dalších.

Neučím v Olomouci, tak improvizuju ve Všenorech

„A víte vy, že mi kdysi v porevolučních letech rektor Josef Jařab vlastně nabízel roli pedagoga na olomoucké univerzitě? Měl jsem tu začít vyučovat zobcovou flétnu. Nakonec z toho ale jaksi sešlo,“ vzpomíná Jiří Stivín.

Všechno ale asi je, jak býti má: současné jeho kurzy improvizace Cap-art konané v prostorách mlýna „U Stivínů“ ve Všenorech u Prahy mají pořádný ohlas a několikrát ročně lákají řady adeptů improvizace hudební, výtvarné i multimediální. I fandy pohodového, pozitivního a moc fajn kumštýře.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.