Šťastný pes, šťastný majitel, říká trenérka a terapeutka psů Alice Pekařová

A jedním dechem dodává: „Neexistují hloupí psi. Jsou jenom majitelé, kteří nevědí, jak na to.“ V psí škole Studená Loučka proto Alice Pekařová učí lidi porozumět psí řeči, radí jim, jak správně psa učit, jak rozvíjet jeho přednosti, jak předcházet problémovému chování a pokud už se vyskytlo, jak ho zase změnit k lepšímu.

K lásce ke zvířatům Alici vedl její tatínek. Prošel za války koncentračním táborem a stejně jako mnoho dalších lidí podobného osudu také ho válečné prožitky vedly k soucítění se všemi živými bytostmi, zvířaty počínaje. Učil Alici, že zvířata mají cit a vnímají bolest stejně jako my.

Trenérka a terapeutka Alice Pekařová se svými svěřenci

Alice je duší muzikantka a ještě před deseti lety by ji nenapadlo, že se stane trenérkou a terapeutkou psů. Ale jak sama říká, kdo jednou začne pomáhat, pak už v tom nemůže přestat. A proto jak šel čas, její role se vyvíjela od majitelky jednoho voříška, později několika voříšků, přes roli poskytovatelky azylu opuštěným psům, dobrovolnice v útulcích, záchranářky týraných psů a napravovatelky jejich problémového chování. Až se Alice nakonec stala trenérkou a terapeutkou psů.

Vyznává se, co ji na jejím povolání baví: „Fascinuje mě, když ze psa, který je zdevastovaný fyzicky i psychicky – je to takový uzlíček nervů, který už jen čeká, kdy přijde další rána – se časem podaří udělat zdravé sebevědomé stvoření s úsměvem kolem celé hlavy.“

Týraná zvířata, to je obrovský problém, se kterým se Alice setkává v poslední době stále častěji. Snaží se apelovat na lidi, aby nebyli lhostejní k jakémukoliv utrpení, které vidí kolem sebe. A dodává známý citát: „Holocaust začíná všude tam, kde se někdo podívá na jatka a řekne si: Vždyť jsou to jenom zvířata.“

Trenérka a terapeutka Alice Pekařová se svými svěřenci

Seznamte se s Alicí Pekařovou, ženou, která pomáhá týraným psům znovu uvěřit lidem a lidem porozumět svým psům.

autor: zos
Spustit audio