Ukovat v ohni, vdechnout mu duši – to je krédo mistra nožíře Jaroslava Brixiho

Nejstarším nástrojem člověka je nůž. Provázel muže, lovce a bojovníka od nepaměti. I v dnešní době je snem každého pravého muže, lovce, cestovatele i sběratele vlastnit kvalitně, ručně zhotovený nůž. Jaroslav Brixi z Mohelnice nože vyrábí a říká: „Nůž, který se rodí u mne je ukován srdcem, je to nůž, který má svoji duši, nůž, který je jen jeden.“

Nože si Jaroslava přitáhly už ve dvanácti letech. Důvod? Hltal knihy slavných cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, Miloslava Stingla, shlédl se v díle Jacka Londona. A chtěl se vydat na cestu kolem světa. A co každý pořádný kluk potřebuje na cestu kolem světa? No přeci v první řadě pořádný nůž. Malý Jaroslav se rozhodl, že si jej vyrobí.

Nožíř Jaroslav Brixi

První nožířské pokusy dnešního mistra zůstaly zachovány v jeho rodině dodnes a jsou nostalgickou vzpomínkou. Zato současné nože už odrážejí jeho více než pětadvacetileté zkušenosti s řemeslem, do nějž je zapojena celá rodina. Syn je rytec a manželka vyrábí pochvy na nože.

Dobrý nožíř musí být trochu historik, etnograf i psycholog

K výrobě kvalitního nože je potřeba nejen používat ty nejkvalitnější oceli a mít velkou zručnost. Musíte mít také dobré znalosti z historie i etnografie. Jak jinak byste pak mohli vyrobit například opravdový indiánský nůž, nůž skotský, severský, scagel nebo nůž bojový.

A navíc musí takový nůž odpovídat i vaší povaze. Proto si s vámi dobrý nožíř nejprve popovídá a zjistí, na co přesně nůž potřebujete a jaké vlastnosti od něj očekáváte. Jste rybář, lovec či tramp? Nebo prostě jen chcete nádherný sběratelský kousek, kterým si při svačině efektně překrojíte jablko? Podle toho společně vymyslíte nejvhodnější tvar a velikost nože a zvolíte materiál čepele.

Nožíř Jaroslav Brixi

Nožíř Jaroslav Brixi miluje přírodu. Věří, že pokud se člověk bude snažit žít v souladu s přírodou, nikdy nebude chudý. Netají se tím, že má ze všeho nejraději tuto zemi, ve které se narodil a cítí se být vlastencem. Proto také měl vizi dělat celý život nože z české oceli. Pak ale zjistil, že to bohužel nelze. Chcete vědět, proč? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: zos
Spustit audio