V Beslanu mi došlo, že hudba je zázračná a může léčit, říká Štěpán Rak

Kytarový virtuos Štěpán Rak je výjimečný člověk. Nejenom svým skladatelským umem a mistrovskou hrou, ale i silným lidským příběhem, který mu nadělil osud.

On nejen přijímá, ale sám dál rozdává. Samotné povídání s ním je neuvěřitelně emotivní zážitek. Potřebná půlhodinka slova pro pořad se během rozhovoru natáhla na dvojnásobný čas, aniž bych si to pořádně uvědomoval.

Dva muži ve studiu s tuctem desítek let na bedrech, kteří se nestydí za lesknoucí se oči. Problém to začal být při finálním střihu, kdy mnohokráte slyšená slova člověku zcela spolehlivě znovu a znovu ženou slzy do očí a marně hledáte způsob, jak se bránit dojetí.

Slova člověka, který je přes nespornou genialitu neuvěřitelně skromný.

V těchto článcích se správně mají objevovat citace z rozhovoru, abyste chtěli víc a pořad si pustili. Hodně jsem přemýšlel, co přepsat. Pohnuté zrození a začátek života s dotekem smrti, nebo některé jiné setkání se zubatou s kosou, ať už ve Finsku nebo Beslanu?

Pak jsem si uvědomil, že stejně tak jsou to všechno příběhy o obrovské chuti k životu a radosti z něj. Že to je všechno slyšet z té necelé hodinky pořadu Českého rozhlasu Olomouc. Ještě jste si ho nepustili?

Spustit audio