V Českých Budějovicích by chtěl žít každý, říká s úsměvem herečka Bára Hrzánová

Je dlouho na volné noze a nemůže si to vynachválit. Práci si vybírá, nabídky naštěstí přicházejí. Zanedlouho bude zkoušet společně se svým manželem Radkem Holubem pod vedením režisérky Lídy Engelové komedii Jakou mě chceš mít v pražském divadle Kalich. Už teď ví, že přijede hostovat do olomouckého Divadla na Šantovce.

V Českých Budějovicích, ve svém rodném městě chodila do divadla už jako malá holka. Pracovala tu její babička. Nejdříve jako herečka, pak jako suflérka. Bára milovala večerní a noční debaty divadelníků, prý se jí tenkrát dost těžce vstávalo do školy.

Na konzervatoř ji nevzali, s odstupem času je přesvědčená, že to bylo dobře. Po čtyřech letech na gymnáziu, během kterého hrála divadlo, začala studovat DAMU. A první angažmá – pražské Národní divadlo!

Bára Hrzánová je skvělá viditelná i neviditelná herečka. Vedle toho, že hodně hraje divadlo, taky hodně natáčí v rozhlase. Pohádky, četby, dramatizace.

A moc ráda rozhlas poslouchá: „Nejčastěji na chalupě, kterou máme v západních Čechách. A když se mi něco líbí, hned volám kolegům, kteří v tom hráli, abych jim to řekla.“

Sama se doslova řehtá, když si vzpomene na své první natáčení s Eduardem Cupákem a Jiřím Adamírou. Pořádně to tenkrát „napálila“, jak byla zvyklá z jeviště. Když se pak slyšela ze záznamu, rozplakala se a chtěla roli vrátit.

„Pánové byli ovšem opravdoví gentlemani. Vzali si mě do parády a rozebírali se mnou slovo od slova. Nakonec se to povedlo,“ směje se herečka.

Doma má Cenu Thálie, Cenu Alfréda Radoka i ocenění Neviditelná herečka. A taky CD kapely Condurango, kterou založila v osmdesátých letech se spolužákem Pavlem Andělem (ano s tím, který v České televizi uváděl Noc s Andělem) a ve které dnes hraje její syn Antonín.

Píše skvělé a vtipné texty, však taky mezi kamarádkami měla a má dvě úžasné Zuzany – Navarovou a Michnovou.

autor: voj
Spustit audio