V Rusku je dvoufázový trénink prevencí před alkoholismem, směje se hokejista František Skladaný

Hokejový útočník olomoucké Mory František Skladaný hrál několik let v zámoří, má mistrovský titul za rok 2009, ochutnal náročný hokejový život v Rusku a oblékl i slovenský národní dres. Poslední dva roky hraje v Olomouci a patří k oporám týmu.

Na Hané je spokojený. „V Olomouci jsem předtím nikdy nebyl a je to nádherné město. A v pohodě je i Plecharéna. Už nejsem nejmladší, mám své odžito a v podobných jsem často hrával," prohlásil 35letý hráč.

Měl nejen talent, ale i píli. A dokázal zvládnout i náročná léta puberty. „Otec mi tehdy napsal seznam věcí, které bych měl dodržovat. Pokud ne, mám raději rovnou skončit. Měl jsem to pořád před očima a snažil se to plnit,“ přiznal Skladaný.

Do zámoří odešel hodně mladý, už v 16 letech. Několik let strávil v univerzitním týmu a nemohl si ho vynachválit. „Zápasy měly vysokou úroveň, návštěvnost byla obrovská,“ říká útočník. Kromě hokeje musel plnit i školní povinnosti a dokonce úspěšně absolvoval.

Proč nevyšla NHL? „Ve třetí sezóně na univerzitě jsem byl hodně nahoře, ale chtěl jsem školu dokončit. Jenže přišlo zranění a už to nebylo úplně ono. Chuť do hokeje mi vrátilo až angažmá v Karlových Varech a mistrovská sezóna,“ vzpomíná František Skladaný.

V Rusku si vyzkoušel dlouhodobý dvoufázový trénink. „Nevěřil bych, že se dá pořád makat ráno i večer, ale zažil jsem to. Nemělo to smysl, byli jsme přetrénovaní, ale trenér mi vysvětlil, proč to tak musí být,“ směje se dnes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.