V šusťákách, tričku a s píšťalkou na krku potkáte Učitele roku 2016 Jiřího Marvana nejčastěji

Má aprobaci angličtina a tělocvik, což ledacos vysvětluje. Převlékat se prý nemá cenu, nedělal by o přestávkách skoro nic jiného.

Na začátek nového školního roku se těšil. Nejen proto, že ho práce s dětmi baví, ale především proto, že po mnoha letech opustil olomouckou Základní školu v Pavlovičkách a nastoupil na ZŠ Kotlářská v Brně. Vyměnil malou školu za velkou. A důvod? „Za vším hledej ženu,“ vysvětluje.

S humorem sobě vlastním říká, že pro školství se rozhodl asi v sedmé třídě. Už tenkrát věděl, že není nijak manuálně zručný a že jako řemeslník by se neuživil. Bavil ho sport, hrál basketbal, který později i několik let trénoval.

Během své praxe vystřídal několik základních i středních škol. Může se pochlubit ziskem Pečeti kvality Comenius 2014, která se uděluje školám, učitelům a žákům, kteří se nejvíce zasloužili o zviditelnění České republiky v rámci evropských vzdělávacích programů. Stal se taky Učitelem roku 2016.

„Když se porovnají dvacet let staré výkony žáků základní školy s těmi současnými, vidíme, že to šlo dolů. Proto jsem podpořil Odznak všestrannosti olympijských vítězů, který přivádí děti ke sportu,“ říká Jiří Marvan. A určitě se to daří, účastníků přibývá a výkony jsou skvělé.

autor: voj
Spustit audio