Varhaníci se něco naběhají

11. červenec 2016

Miluje hudbu, varhanám rozumí jako málokdo v naší republice. Hraje, učí, vede kurzy, zasedá v porotách. A uvažuje o tom, jestli by neměl začít posilovat.

„Dobrá fyzička je v naší profesi důležitá. Víte, co se v kostelích naběhám,“ směje se Jaroslav Tůma.

Do Olomouce jezdí pravidelně, přátelil se s prof. Antonínem Schindlerem. Dobře zná Englerovy varhany v kostele sv. Mořice, proto si může dovolit otevřeně mluvit o jejich neuspokojivém stavu a nutnosti oprav.

„Je to normální, varhany vždy po určitých letech potřebují restaurování. Nebude to ale jednoduché a levné, protože opravy potřebuje už i elektrická část varhan,“ říká Jaroslav Tůma.

Miluje historické nástroje, věnuje se improvizaci, koncertuje po celém světě. Nahrává pro rozhlas, televizi i hudební vydavatelství. Doprovází řadu výjimečných sólistů. O hudbě dokáže mluvit zaníceně celé hodiny, jeho repertoár zahrnuje všechna stylová období.

Otevřeně říká, že lidé se musejí učit poslouchat a porozumět varhaní hudbě. „Není to jednoduché, jsou rozhodně žánry, a to se nechci nikoho dotknout, kde je to mnohem snadnější, na první poslech líbivější. Ovšem po třetím, čtvrtém poslechu zjistíte, že to nemá hloubku, že vám to už nic nedává. U klasické hudby je to naopak. Musí se vydržet, dát ji šanci,“ říká Jaroslav Tůma.

autor: voj
Spustit audio