Vedrži nám hanáčtěna?

Pěstovat hanácké nářečí a kulturu je jistě chvályhodné. Jak ale její budoucnost vidí zástupce „produktivní generace“ – Hanák, který nářečí neodkládá, ani když zrovna nikdo neposlouchá?

Miroslav Hrabčík může stavět na přirozeném rodinném zázemí – jeho předkové hanácky běžně mluvili či mluví, jeho děda byl jedním z lidových vypravěčů „hanáckéch plkaček“. Navíc opravdu aktivně, obětavě a především dobrovolně pěstuje hanácký folklór v souboru písní a tanců Cholinka.

Když ale dojde řeč na další generace a budoucnost hanáčtiny, přiznává, že už po nás to s dialektem a hlavně jeho správným používáním asi bude horší… Co tedy dělat? Zakonzervovat kulturu a nářečí ve skanzenech a muzeích? Zavést lekce hanáčtiny pro děti ve škole či doma?

Významným příspěvkem (a odkazem dalším generacím) by mohl být nový celovečerní film o jednom z klíčových momentů někdejšího života na hanácké dědině Hanácká svajba.

Host Bořka Volného Mirek Hrabčík se na něm aktivně podílel. Spolu s jeho souborem, Cholinkou, v něm ale účinkují i další tanečníci, zpěváci a mluvčí z Hanáckého folklorního sdružení.

O Hanácké svajbě a jejím natáčení; o hanáčtině před pár lety, dnes a za několik let; o vytrvalosti a odolávání vnějším vlivům při zachovávání „sebe sama“ a odkazu předků a snad i o veselých kouscích, které Hanák často vyváděl a vyvádí.

autor: Bořek Volný
Spustit audio