Virník je pro mě nejbezpečnějším dopravním prostředkem a navíc šetří můj čas, říká Pavel Březina

Pavel Březina se svým strojem nedávno vzbudil pozornost přímo v centru Prahy. To když si do hlavního města zaletěl na kávu. „Ještě před pár lety byl u nás virník neznámým dopravním prostředkem. Dnes možná i díky medializaci mé cesty na Václavák už lidé stroj poznávají,“ říká Pavel Březina, milovník létání a majitel firmy, která v hale na letišti v Bochoři už pár let virníky vyrábí. Létání ho ale zavedlo i do mnohem exotičtějších destinací. Třeba do afrických parků.

V mládí ho nejprve přitahovaly motorky. „Ale vzpomínám si, že když jsem v 80. letech viděl obal desky legendární ABBY, kde se členové skupiny opírali o vrtulník, a uvědomil jsem si, že s tím strojem létají, byl to pro mě nádherný utopistický sen. No a dneska si můžeme taky létat, vrtulníkem, virníkem i letadlem,“ vypráví.

Pavel Březina vyrůstal před revolucí a rodiče ho vedli ke sportu. „Je to prima, když si člověk umí zahrát volejbal, hokej, pinknout tenis, zkrátka umí se zapojit do všech těch společenských sportů. Brzy jsem se dostal k prvnímu Pionýru a k motorkám. K jejich předělávání, tuningu. Pak jsem propadl létání a motorky šly stranou. Ale dnes se k nim pomalu vracím, teď jsem objevil elektromotocykl, to je taková moje nová hračka,“ popisuje Březina.

Počátky létání spojil s motorovým paraglidingem. Věnoval se mu závodně přes deset let, mezi prvními v Česku: „Trénoval jsem a závodil na té nejvyšší úrovni, zažil celý ten vývoj.“ Později začal i skákat a s kamarádem se pustili do šití padáků.

Potom se dali do výroby komponentů pro německou firmu vyrábějící virníky. „To jsem strojům ještě nevěnoval velkou pozornost, i když už jsem tehdy létal na ultra lehkých letadlech. Virníky jsem tak nějak přehlížel. Až do doby, kdy jsem se na otevřeném stroji s kamarádem proletěl ve Švédsku,“ vypráví Březina, jak se dostal k virníkům, tehdy ještě bez střechy. Když firma začala vyrábět kryté stroje, splnil si svůj sen.

Ve Zlíně pak rozjel vlastní výrobu dílů pro virníky. Po odchodu vojáků z letiště v Bochoři u Přerova firmu přemístil do jedné z volných hal. „Z mého pohledu je to fantastické místo, s krásnou dráhou, pro naše potřeby naprosto ideální. Máme tam výrobu i servis. A také školu pro piloty s možností ubytování. Všechno na jednom místě,“ říká spokojeně Pavel Březina.

autor: zem
Spustit audio