Německá Olomouc

12. červen 2015

Cyklus pěti medailonů o významných představitelích německojazyčné kultury Olomouce pod názvem Německá Olomouc připravil Český rozhlas Olomouc ve spolupráci s Centrem pro výzkum německé moravské literatury v roce 2011.

První medailon se věnuje osobnosti autora ve své době oblíbené knihy Město na řece Moravě, prozaikovi Juliu Krikovi. Jeho knihy jsou dodnes živou studnicí pro představu života národnostně rozdělené Olomouce přelomu 19. a 20. století.

Druhé zastavení se věnuje zapomenutému filozofu Friedrichu Paterovi, autoru specifických úvah o teorii komiky. Friedrich Pater se pohyboval nejen v olomouckých intelektuálních kruzích, upozorňili na něj také např. F. X. Šalda či J. L. Fischer.

Třetí s představovaných umělců je osobitý malíř duchovní věcnosti, Rudolf Michalik, který se také podílel na životě olomoucké antropozofické společnosti.

Prostějovskému rodáku Maxi Zweigovi, který v Olomouci studoval a navázal dlouholetá přátelství, a jeho osobité literární autobiografii se věnuje čtvrtý díl cyklu.

Závěrečný díl se věnuje osudu subtilní básnířky ze Zábřehu Gertrudy Groag, autorky veršů, které vznikaly za internace v koncentračním táboře Terezín.

Pořady připravili členové olomouckého Centra pro výzkum německé moravské literatury Veronika Opletalová, Lukáš Motyčka a David Voda

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

Německá Olomouc 1 - Julius Krick
Německá Olomouc 2 - Friedrich Pater
Německá Olomouc 3 - Rudolf Michalík
Německá Olomouc 4 - Max Zweig
Německá Olomouc 5 - Gertrude Groag

autor: Lukáš Motyčka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.