Peter Härtling: Božena

12. červen 2015

Božena Petera Härtlinga je krásným příkladem toho, jak není možné oddělit německou historii Olomouce od její historie moravské.

Härtling, který na Olomouc dodnes vzpomíná, ve své novele otevírá téma bolestné a doposud neuzavřené. Totiž soužití a následné roztržení dvou rozdílných povah, ale především dvou rozdílných národností před válkou, během ní, i po ní.

Sekretářka německého advokáta Božena Kosková tak v novele prochází dodnes jen těžko uvěřitelným kolotočem proměn nejen středu Evropy, ale také středu svých blízkých.

Český rozhlas Vltava nabídne ve Schůzkách s literaturou – věnovaných osmdesátinám Petera Härtlinga – hodinovou četbu z novely Božena, kterou pro Český rozhlas přeložila Veronika Opletalová. V režii Tomáše Soldána účinkuje Drahomíra Hofmanová. (vysíláno 17.11.2013)

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.