Sám sobě hrdinou

10. srpen 2015

Sebestylizace v autobiografické próze Maxe Zweiga

Max Zweig, dramatik a příbuzný slavného spisovatele Stefana Zweiga, dnes patří v českých zemích mezi téměř zapomenuté německy píšící autory. Přesto se za jeho jménem ukrývá fascinující životní příběh člověka, který se rozhodl pojmout vlastní život jako umělecké dílo.

Zweig se narodil v Prostějově v roce 1892. Hned po zahájení gymnaziálních studií v Olomouci si zamiloval tamní divadlo, které neváhal (často načerno) navštěvovat téměř denně. Dramatická tvorba, její okolnosti, umělecké prostředí na Zweiga zapůsobily tak hluboce, se že se nakonec rozhodl stát se proslulým dramatikem. To bylo v době, kdy Zweig plnil svou synovskou povinnost tím, že studoval práva ve Vídni.

Zweigova touha po proslavení se záhy přerostla až v jakousi umanutost, či - dalo by se říci - posedlost. Vše, včetně rodinného života, začal tento mladík podřizovat svému poslání. Jeho příběh však nekončí zcela předvídatelně, Max Zweig se opravdu nakonec stal respektovaným dramatikem, jehož díla se (především v Izraeli) hrála.

Pořad Sám sobě hrdinou z cyklu Schůzky s literaturou tedy položil jednu důležitou otázku: je možné silou vůle změnit vlastní osud, pozvednout svůj talent? Autorky pořadu Veronika Opletalová a Ivana Cahová toto téma zkoumají právě na životním příběhu a díle Maxe Zweiga. Posluchače tak čeká setkání s až pohádkovým životním osudem tohoto dramatika, na který se na druhé straně choval ke svému okolí značně sebestředně.

Režie pořadu - Tomáš Soldán, představí se v něm herci Josef Bartoň, Václav Bahník, Naděžda Chroboková-Tomicová a Jaroslav Krejčí. Premiéru pořadu odvysílal ČRo Vltava 12. dubna 2015 ve 20:00.

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

autor: Lukáš Motyčka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.