Moravská německá literatura

12. červen 2015

Morava a Slezsko prošly během minulých století složitým národnostním a politickým vývojem, který vyústil v soužití česky a německy mluvících obyvatel této země. Až do roku 1945 vedle sebe a spolu žili, vzájemně se obohacovali i soupeřili. Po roce 1945 německá kultura a s ní i literatura měla zmizet z povědomí obyvatel těchto regionů, kladl se důraz na českou kulturu.

Němci na Moravě po sobě zanechali velký kulturní a literární odkaz, na nějž mnohdy navazovali i ve svém novém domově. S výjimkou několika odborníků však o pokladech literární a dramatické tvorby věděli více lidé v Rakousku, Německu a Švýcarsku než u nás. Proto Český rozhlas Olomouc v roce 2009 navázal spolupráci s Centrem pro výzkum moravské německé literatury při Katedře germanistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého.

Počáteční kontakt se rozvinul v dlouhodobou intenzivní spolupráci. Jejím výsledkem je popularizace děl německy píšících autorů z Moravy a Slezska ve vysílání Českého rozhlasu formou dokumentů, literárních pásem a rozhlasových četeb. Pořady připravují společně s režiséry Michalem Burešem a Tomášem Soldánem členové Centra pro výzkum německé moravské literatury (http://as.germanistika.cz/).

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

autor: Lukáš Motyčka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.