Exekutor označil kojence za dlužníka

20. únor 2004

PROSTĚJOV - Město Prostějov uzavřelo v závěru minulého roku smlouvu se soukromou firmu na vymáhání různých nedoplatků od občanů. Zatímco radnice si pochvaluje, že kupříkladu dluh za odpady klesl téměř o milión, řada lidí je jednáním soukromého exekutora poděšena. Na seznamy dlužníků se totiž mohou dostat i kojenci...

Potvrzuje to jedna z maminek, které se loni v srpnu narodil syn. Protože nevěděla, že jej musí přihlásit jako poplatníka, čekalo ji nemilé překvapení. Její několikaměsíční syn byl exekutorem označen za dlužníka. "Rozhodně jsem se nesnažila vyhýbat placení. Stačilo, aby nás na to upozornili nebo vhodili složenku a my bychom to zaplatili," uvedla žena.

Podle právníka prostějovské radnice Milana Cibulky jde však zatím ze strany exekuční firmy pouze o výzvu k zaplacení, byť formulace se mohou jevit jako velmi přísné. "Vypracovalil jsme seznam lidí, kteří do konce listopadu loňského roku nezaplatili poplatky, a předali jsme jej firmě, aby neplatiče nějakým způsobem motivovala předtím, než přistoupíme k oficiálnímu vymáhání," řekl Českému rozhlasu Cibulka.

Finanční odbor prostějovské radnice občanům doporučuje, aby se krátce po narození dítěte dostavili na úřad a rozhodli, kdo a jakou formou bude za dítě poplatek za odpady hradit.

autor: gab
Spustit audio