Martě Kubišové tleskal vyprodaný sál Husova sboru v Olomouci

5. listopad 2014

Marta Kubišová patří mezi nejlepší zpěvačky, které se u nás kdy narodily. Do evropského povědomí vstoupila v triu Golden Kids s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem na konci 60. let. Ve stejné době vydala i nedostižné album "Songy a balady", které i přes komunistickou perzekuci stále nacházelo nové a nové posluchače.

Majitelé alba si ho chránili jako oko v hlavě, další šíření prostřednictvím magnetofonových pásků bylo jako lavina. Marta Kubišová byla na přelomu 60. a 70. let ve vrcholné formě.

Kromě úžasného hlasu vyzrála i jako zpěvačka, jejímu dalšímu vývoji ale zabránil tehdejší režim. Kvůli jejímu neotřesitelnému občanskému postoji k okupaci vojsky Varšavské smlouvy se objevila vykonstruovaná žaloba s podvrhem pornosnímků. Znamenala zákaz činnosti, který zrušila až sametová revoluce.

Přes dvacetiletou pauzu se poměrně rychle dokázala vrátit a mimo jiné i v roce 2005 natočit důstojného pokračovatele debutu v podobě alba "Vítej, lásko".

Je nám ctí, že jsme svým příznivcům mohli v rámci svých oslav nabídnout recitál právě této zpěvačky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.