Střední Morava získá více evropských dotací

8. leden 2012

Střední Morava získá víc peněz z evropských fondů. Žadatelé tak můžou letos čerpat zhruba 280 milionů korun na rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy. Sto milionů se rozdělí mezi projekty, které pomůžou absolventům středních a vyšších odborných škol při uplatnění na trhu práce.

Jedná se o dodatečné prostředky, které vznikly přerozdělením peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj a také z operačního programu Technická pomoc. „O dodatečném začlenění finančních prostředků do regionálních operačních programů rozhodla vláda, která zároveň určila výši přidělených peněz pro jednotlivé regiony,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady v Olomouci Ivan Matulík. Města a obce se o dotace z evropských fondů budou moci ucházet na jaře letošního roku.

Do konce roku 2011 bylo z původně vyčleněných 16,8 miliard korun schváleno 723 projektů za necelých 14 miliard korun. Z toho 483 projektů za 7,4 miliardy je ukončeno a slouží svým uživatelům v oblasti rozvoje dopravy, měst a obcí a také cestovního ruchu v Olomouckém a Zlínském kraji.

Blanka Mazalová

Spustit audio