Archeologové hlásí nálezy ze stavby Tyršova mostu v Přerově

13. březen 2012

Při stavbě nového Tyršova mostu v centru Přerova došlo k poodhalení dalších skutečností z dějin tohoto sídla. Archeologové objevili v jeho jižním předpolí základ mostní brány i důmyslný kanalizační systém z přelomu 15. a 16. století. Na levé straně Bečvy pod historickým jádrem města našli i cenné mince či pozdně středověkou pec. Nálezy podle odborníků souvisí s intenzivní stavební činností Pernštejnů. Oblast zkoumají od konce předminulého týdne.

Mostní brána z pozdního středověku je vyobrazena na vedutě města z roku 1592. Základy byly postaveny z devonského vápence, který tam byl převezen pravděpodobně z lomu v Předmostí.

Na několik historických mincí archeologové narazili, když lokalitu prohledávali pomocí detektorů kovů. V jejich rukou skončily stříbrný jednokrejcar z období císaře Leopolda, ražený v roce 1695, a další dvě mince z dob Marie Terezie.

Raritou je nález pece z konce 15.století. Sloužila k výrobě kamnových komorových kachlů.

Bádaní archeologů pokračuje i v tomto týdnu.

Do plánovaného zprovoznění nového Tyršova mostu zbývají necelé dva měsíce. Místní radnice jej hodlá otevřít při příležitosti výročí jeho zničení. Když Němci na sklonku druhé světové války ustupovali, vyhodili most do povětří.

Jana Zemková

autor: sra
Spustit audio