Porodnice a další dvě nemocniční oddělení v Jeseníku nezaniknou

31. říjen 2012

Soukromá nemocnice v Jeseníku na konci letošního roku porodnici, novorozenecké a dětské oddělení neuzavře. Před časem to avizovala kvůli finančním potížím. Ke změně názoru vedení ústavu přispěla vstřícná jednání se zdravotními pojišťovnami.

Ředitel nemocnice Jan Jedlička má nyní šanci, že pro své zařízení získá individuální smlouvy. "Musím ocenit přístup největší zdravotní pojišťovny - VZP -, se kterou jsme se dohodli na dalším postupu. Detaily se ještě musí doladit, ale z těch výstupů, které máme nyní k dispozici, tak to vypadá na dlouhodobou smlouvu. Navíc byla zveřejněna tabulka všech nemocnic v Česku, kde u našeho zařízení je dlouhodobá smlouva bez omezení všech čtyř oborů," uvedl Jedlička.

Rozhodnutí managementu jesenické nemocnice také znamená, že nedojde k plánovanému propouštění zdravotníků. S velkou úlevou proto odcházela ze včerejšího jednání například hlavní sestra dětského oddělení Blanka Syrovcová. "Jsme všichni šťastní, že to takto dopadlo, ku prospěchu jak personálu porodnice, novorozeneckého a dětského oddělení, tak i budoucích maminek. Já i mé kolegyně jsme spokojené, že nepřijdeme o práci," řekla Syrovcová.

Zda jesenická nemocnice využije nedávné nabídky olomouckého hejtmanství a vezme si od něj bezúročnou půjčku šest milionů korun na překlenutí problémů, ředitel zdravotnického zařízení zatím neřekl. Stále prý nezná podmínky tohoto úvěru. Jak nemocnice hospodaří, to měl prokázat nedávný audit na objednávku krajského úřadu. Podle náměstka hejtmana Michaela Fischera z ČSSD neodhalil žádné závažnější nedostatky.

Andrea Švubová

autor: sra
Spustit audio