Dostat se na Univerzitu Palackého je i přes úbytek maturantů v kraji čím dál těžší

22. leden 2013

Náctiletých v České republice podle demografických prognóz ubývá. Například v Olomouckém kraji ukončí letos střední školy o 360 studentů méně než loni. Šance na přijetí na Univerzitu Palackého v Olomouci se ale paradoxně snižují. Druhé nejstarší vysoké učení v Česku eviduje stále větší zájem zahraničních studentů a překážkou mohou být i limity ministerstva školství.

Například medicínu studuje na olomoucké univerzitě stále víc mladých lidí z Malajsie, Tchaj-wanu, Velké Británie, Indie nebo Spojených států amerických.

Druhým důvodem, proč se zostřuje boj o místa, jsou limity ministerstva školství, které finančně omezuje počty studentů přijatých do prvních ročníků.

„Je to kvůli metodice ministerstva, která se každoročně snaží snižovat počet financovaných míst na vysokých školách,“ vysvětluje Radek Palaščák z Univerzity Palackého a dodává:

„Pokud ten počet přihlášek je víceméně stabilní, tak v okamžiku, kdy my místo sedmi tisíc přijmeme šest a půl tisíce nováčků, ten tlak na jedno místo je spíš vyšší, než aby byl nižší.“

Vloni se na Univerzitu Palackého v Olomouci hlásilo 34 tisíc studentů. Letošní čísla by se neměla výrazně lišit. Největší zájem je tradičně o studium na právnické a lékařské fakultě, v posledních letech také o pedagogické obory.

Přihlášky na olomouckou univerzitu mohou studenti posílat do konce února.

autor: bam
Spustit audio