Nemocní lidé žijí v přerovské ubytovně v nedůstojných podmínkách

4. únor 2015

Až milionová pokuta hrozí provozovateli přerovské ubytovny v Dluhonské ulici. Krajští úředníci Pavla Mirgu podezírají z poskytování sociálních služeb, na které nemá oprávnění.

V ubytovně žije kolem čtyř desítek nemocných a handicapovaných lidí, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých. V hledáčku neziskových organizací a úředníků je soukromý provozovatel už od loňského podzimu.

„Jsou to lidé, kteří jsou odkázáni na vozík nebo přímo na lůžko, trvale ležící. Pak jsou tam také lidé, kteří ať už z důvodu stáří nebo nějaké jiné duševní poruchy nejsou schopni se o sebe starat, komunikovat s vnějším světem, natož s úřady, a zařizovat si některé věci, které by bylo potřeba, aby se z toho prostředí dostali. Fakticky ti lidé jsou tam vězni té ubytovny,“ líčí své osobní zkušenosti senátorka Jitka Seitlová, která na odstrašující případ upozornila.

Jak se lidé na ubytovnu dostávají?

„Většina klientů jsou zdravotně znevýhodnění po amputaci noh nebo po mrtvičkách. Oslovila mě zdravotnická zařízení. Požádali o ubytování klientů z důvodů, že byli dlouhodobě jasně na ulici a neměli se kam vrátit. Většina klientů, co je u mě, je opravdu bez domova,“ popisuje provozovatel ubytovny Pavel Mirga.

Překvapivě mi jako jedinému zástupci médií umožňuje, abych se podívala do míst, kde žijí nemocní lidé. Ženy, se kterými jsem mluvila, si na nic nestěžují. Těžko říct, jestli jejich slova ovlivnila přítomnost provozovatele: „No dostala jsem se sem s tím, že musím někde bydlet. Nemám žádné výhrady, je tu čisto a útulno,“ popisuje jedna z nich.

Lidé v jedné z přerovských ubytoven žijí v nedůstojných podmínkách

„Já se jenom posadím, jinak pořád ležím. Ležela jsem v eldéence v Brně a odtud mě poslali sem. Nemám nic, co by mě jako zvlášť vadilo,“ říká další.

Nemocní lidé by měli dostat důstojnou péči

Podle Jitky Seitlové by lidé z „eldéenek“ neměli končit na podobných ubytovnách a o to by se měly postarat obce nebo kraj: „Já neviním z té situace pana Mirgu. Já z té situace opravdu viním ty, kteří řekněme nezajistili to, co mělo být zajištěno podle právních předpisů a kteří, řekněme, nevyvinuli dostatečnou iniciativu proto, aby takový lazaret v České republice, notabene v Přerově, vůbec existoval.“

Marta Šintáková vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci přerovského magistrátu k tomu dodává: „Pan Mirga neprovozuje registrovanou sociální službu. Na to je samozřejmě systém nějaké inspekce a podobně. Není tedy možné ji požadovat ani nějakým způsobem vynucovat. Sociální systém nemá dostatek odpovídajících zařízení pro tuto skupinu lidí.“

Lidé v jedné z přerovských ubytoven žijí v nedůstojných podmínkách

Pokud krajští úředníci prokáží, že ubytovna, která k tomu nemá registraci, poskytuje sociální služby, hrozí provozovateli až milionová pokuta. Dokazování bude složité a může trvat až dva měsíce.

autor: zem
Spustit audio