Turovice na Přerovsku finančně zruinovala nedokončená stavba domova pro seniory

24. únor 2015

Penzion Slunce na okraji Turovic na Přerovsku pro osmdesát lidí měl být místní chloubou. Jenže už pár let je pro vesnici obrovským břemenem. Firmě, která objekt stavěla, totiž obec odmítla proplatit vícenáklady.

Práce se zastavily a Turovice musejí státu vracet čtyřiceti milionovou dotaci, včetně stejně vysokého penále. Vesnice s dvoumilionovým ročním rozpočtem se tak ocitla v dluhové pasti.

„Projekt nebyl dostatečně připravený. Stavělo se na pozemku, který je hodně zamokřený. Jak začali kopat základy, tak zjistili, že všechno je bažina. Takže se musela udělat kompletní základová deska, která hodně zvýšila náklady,“ říká paní Anna.

Dům s dvaapadesáti byty, který se začal stavět v roce 2006, tak obci přinesl samé problémy. Ta musí vrátit dotaci 42 milionů a k tomu stejně vysoké penále. Vesnice šetří, kde se dá. Nejsou peníze na investice, opravy, na kulturní akce. Nebezpečný odpad si lidé svážejí sami, zajišťují si i odklízení sněhu.

Hrubá stavba na okraji obce zatím stále více láká zloděje: „Už to bylo asi čtyřikrát vykradené, armatury, měděné trubky, všecko pryč,“ říká paní Anna.

Turovice zruinovala nedokončená stavba domova pro seniory

„Museli to zabezpečit, dali tam kamery, ale prostě se někde stala chyba. Je to škoda. Obec do toho dala peníze, pak dostali dotaci a ze čtyřiceti milionů bylo hned osmdesát. To jsou všecko úroky a sankce. To je to samé, jako když máte exekuci. Z deseti tisíc je hned sto padesát,“ říká další z místních, pan Karel.

Turovice splácí každý měsíc kolem pětadvaceti tisíc, víc si dovolit nemohou. Takovým tempem ale bude dluh smazaný za tři sta let. Už dvakrát obec žádala ministerstvo financí o prominutí dluhu i penále, zatím marně, říká starosta Pavel Baďura: „Obec splácí, ale jinak nám to neřeší situaci s dostavbou domu, kterou bychom potřebovali vyřešit. Dům bude chátrat několik let, bude z toho ruina a investice, co se na něj vynaložily, půjdou vniveč.“

Zadlužené vesnici by mohla pomoci připravovaná novela insolvenčního zákona. Umožnila by jí vyhlásit úpadek a oddlužit se: „Je to asi jediná možnost. Ze zákona obec s takovým rozpočtem, který máme, tak nemá prostředky, aby vůbec splatila ten dluh, který naskočil. Prostě aby obec fungovala tak, jak by měla,“ uzavírá Pavel Baďura.

autor: zem
Spustit audio