Šest lidí z deseti by na Olomoucku změnilo své povolání i obor

21. březen 2015

Malý plat, stereotyp a mizivé vyhlídky v kariérním postupu. To jsou nejčastější důvody, proč by téměř 60 procent lidí z Olomouckého kraje změnilo profesi.

Vyplývá to z průzkumu Národní soustavy kvalifikací. Tedy státem podporovaného registru nejvíc žádaných profesí. Zájemcům také nabízí informace, jak získat certifikát a začít novou kariéru.

„Baví mě ta práce, baví mě svařování, obrábění kovů,“ vysvětluje Vojtěch Urban, proč vyměnil svou původní profesi kuchař-číšník za strojírenský obor.

Po šesti letech zběhl z rodinné tradice a dalších třináct let už pracuje v různých slévačských a strojírenských oborech. Ty ho víc baví a navíc minimální plat v pohostinství vyměnil za průměrný ve strojírenství. Začal tu úplně od píky - tedy od výučního listu. Získá ho během jednoho roku, ale dá to pěkně zabrat. „Dvakrát v týdnu v pracovním dni chodím do školy, potom ještě o víkendu, skoro všechny soboty jsem ve škole. Až potom mám čas na rodinu a na své koníčky,“ popisuje.

Ale nelituje toho. Má silnou motivaci - práci, která ho baví, lepší peníze a lákavější vyhlídky: „Já už jsem se ve firmě, ve které pracuji, posunul na pozici mistra, kde když jsem se do té pozice dostal, tak mi bylo doporučeno, abych si tu maturitu udělal a abych to vzdělání měl.“

Je to tak - výuční list je pro Vojtěcha Urbana jen začátek. Čekají ho další roky dálkového studia na strojní průmyslovce a vysněný cíl - maturita v oboru: „Jsou to další tři roky studia, takže další tři roky budu chodit do práce a po práci do školy a uvidíme, jak to bude dál,“ dodává.

Olomoucký úřad práce registruje přes čtyři tisíce volných pracovních míst. Na každé z nich připadá deset uchazečů o práci. Ekonomika sice i v regionu oživuje, problém ale je, koho firmy vlastně potřebují, doplňuje Jana Čuhlová z olomouckého úřadu práce: „Nejde jen o to strojírenství, které je jakoby nejviditelnější a chybí tam nejvíce lidí dlouhodobě, ale je spousta dalších výrobních oborů, kde se neobnovuje kvalifikovaná pracovní síla tak, jak by to lidé potřebovali. Chybí lidé do oboru elektro, do textilní výroby, chybí lidé do potravinářské výroby.“

Právě úřad práce využívá systému Národní soustavy kvalifikací k rekvalifikaci svých uchazečů. Jejich prostřednictvím našla kvalitní zaměstnance například i hranická strojírenská firma. Podle Jany Kutínové z vedení firmy nejčastěji hledají obsluhu CNC strojů, ale velmi stojí i o další profese - například lakýrník ve strojírenské výrobě: „To je další profese, která se téměř nevyučuje, na Moravě skoro nikde. Jsou tu, myslím, dvě školy. A když se obrátím na ty školy, že bychom měli eminentní zájem téměř o všechny učně, kteří by k nám chodili na praxi a potom bychom je zaměstnali, tak je mi sděleno, že de facto od prvního ročníku jsou skoro všichni rozebraní.“

Mezi nejpopulárnější kvalifikace v Česku patří strážný, zmíněná obsluha CNC strojů, chůva pro děti do zahájení školní docházky, florista nebo údržba veřejné zeleně.

autor: bam
Spustit audio