Nová pracovní místa může Přerovsku přinést průmyslová zóna v Bochoři

30. duben 2015

Noví investoři a nová pracovní místa pro Přerovsko.To slibuje plánovaná průmyslová zóna v Bochoři. O její vybudování usiluje Olomoucký kraj společně s Přerovem. Změnit se ale nejdřív musí územní plán, politici budou jednat i o napojení na budoucí úsek dálnice D1.

„Bochoř je ve fázi té, že momentálně teď Olomoucký kraj aktualizuje zásady územního rozvoje. Řešíme s primátorem Přerova územní plán, který teď počítá s letištěm a leteckou výrobou, která je tam dnes a naším zájmem je, aby se ta obrovská zóna stala strategickou zónou celostátního významu,“ říká hejtman kraje Jiří Rozbořil z ČSSD.

Primátor Přerova Vladimír Puchalský nechtěl případnou průmyslovou zónu zatím komentovat. Strategické místo ale podle něj do města může přivést jednoho nebo i více investorů. Jednat musí zástupci města a kraje také o dopravním napojení.

Starosta Bochoře Ivan Michna ze sdružení Za společnou obec by uvítal nová pracovní místa, bližší informace ale o zóně zatím nemá. Chystá se proto oslovit přerovského primátora: „Je to taková příležitost, protože nezaměstnanost je tady velká. Ale nevím, v jakém rozsahu a jak by to vůbec zasáhlo náš katastr a občany naší obce. Tyto cíle byly už v minulém zastupitelstvu, když se jednalo o letišti jako takovém. Mluvilo se neoficiálně o průmyslové zóně. Přímo se zástupci obce nikdo nemluvil, nikdo nejednal, takže my máme informace opravdu jen kusé.“

Podle hejtmana by do konce roku mohlo být jasněji. „Ten první termín, který bychom rádi splnili, tak ty zásady územního rozvoje sladit s územním plánem do konce roku. Předpokládám, že jakmile se to bude blížit, tak investoři, kteří operují v České republice, budou vnímat tady tu připravenost a může začít běžet ta zásadní věc,“ dodává hejtman.

autor: tas
Spustit audio