Pohled na Jeseníky nabídne nová vyhlídka na kopci Brusná u Bludova

24. květen 2015

Na kopci Brusná u Bludova staví novou vyhlídku. Je součástí naučné stezky Bludovské stráně. Dovede nás k ní žlutá turistická značka. Stavební práce by měly skončit v červnu. První turisty přivítá se zahájením letošní turistické sezóny.

„K vyhlídce to je necelých 800 metrů z místa nástupu na Bludovskou stráň u panenky Marie. Je to mírný výstup po pohodlné polní cestě, případně po poli,“ vede k nové vyhlídce na kopci Brusná ochránce přírody Milan Klimeš.

Cesta po žluté turistické značce trvá možná 10 minut a ocitáme se u vyhlídky. Zatím jen u její hrubé stavby: „Vyhlídka bude jednoduchá jako „štokrlátko“. Připomíná to dětskou stoličku s tím, že je to protaženo pro posezení pro turisty, s ohništěm. Na hlavní sezónu by to mělo být připraveno,“ dodává Milan Klimeš.

Vyhlídka na kopic Brusná není první, která tady stojí. „Nebyla to vyhlídka, ale byl to takzvaný vojenský triangl, na který se zaměřovali dělostřelci a všichni ostatní, protože GPS tehdy samozřejmě nebyly. Byla samovolně shozena v roce 1955,“ říká Milan Klimeš.

A kam všude z nové vyhlídky dohlédnete?„Z Brusné je krásný panoramatický pohled do širokého okolí. Od Červenohorského sedla přes Praděd až po Kamenec. Na druhé straně Olšanská hora, Postřelmov, Zábřeh, směrem k Mohelnici a samozřejmě Sudkov se svými kopečky,“ uzavírá Milan Klimeš.

Vyhlídka bude atrakcí letošní turistické sezóny, zanesená bude do všech turistických map.

autor: jiz
Spustit audio