Chlapec požádal prostějovskou radnici o informace. Ta místo odpovědi poslala dopis jeho rodičům

3. srpen 2015

Dvěma metry měří prostějovská radnice těm, kteří ji žádají o informace. Zatímco patnáctiletému Davidu Indrovi poskytli úředníci bez problému vše, jeho spolužák narazil. Nedočkal se odpovědi, místo toho radnice poslala dopis jeho rodičům.

„Smlouvu mi bez problémů poskytli,“ říká patnáctiletý David Indra. Jeho spolužák Jakub Čech v červnu požádal o kopii právní analýzy a informace o nově zřízeném pracovním místu na radnici. Dočkal se ale jiné odpovědi, než jakou čekal.

„Prostějovský magistrát napsal dopis mým rodičům, v němž po nich žádá, aby dodali souhlas s mojí žádostí. Já jsem řekl rodičům, aby žádný takový souhlas nedávali, protože si myslím, že to vůbec není potřeba. Magistrát měl komunikovat primárně se mnou,“ popisuje Jakub Čech.

Podle vyjádření úředníků totiž žádost o informace nespadá do oblasti, kterou by nezletilý Jakub mohl běžně vykonávat. Jenže David Indra se narodil ve stejný rok. Podobná podmínka pro něj neplatila.

„Mně po nějaké době normálně přišly ty dokumenty, které jsem žádal. Vůbec žádné žádosti o podpisy rodičů, nic takového,“ říká David Indra.

Mluvčí magistrátu Jana Gáborová tvrdí, že úředníci postupovali správně, když jednomu z chlapců informace dali a druhému ne: „V těch předchozích žádostech, které byly adresovány Magistrátu města Prostějova v roce 2014 od toho druhého žadatele, nebyl vyžadován souhlas. Je otázka, jak tu jednotlivou žádost posoudí právní oddělení.“

Podle Jakuba Čecha navíc úřednice, která jeho žádost zamítla, dopředu spoléhá na výrok Olomouckého kraje, který bude ve sporu rozhodovat: „Ona mi říkala, že to byla úplně jiná záležitost a že v mém případě očekávají, že pokud mi informaci neudělí, tak se budu odvolávat ke kraji a kraj bude zkoumat, jestli jednali zákonným způsobem. A oni si myslí, že oslovit rodiče je zákonný způsob. To jednání se mi zdá v této věci pozoruhodné.“

A jako nesprávný hodnotí postup magistrátu i odborníci. „My si myslíme, že to odepření informací je protiprávní,“ říká Adam Rut z Otevřené společnosti, která se dlouhodobě zabývá svobodným přístupem k informacím.

Souhlasí s ním i olomoucký právník Martin Začal: „Vykládat zákon o právu na informace s odkazem na zákoník občanský takovým omezujícím způsobem, aby paní úřednice zabránila tomu, aby mu poskytla informace, si myslím, že tento výklad prostě není správný.“

Připomíná navíc poslední rozhodnutí Ústavního soudu. „V případě pochybnosti se musí zákon o svobodném přístupu k informacím vykládat vždy ve prospěch žadatele tak, aby informace byla poskytnuta,“ dodává Začal.

Podle Adama Ruta navíc úředníci pochybili i v tom, že Jakuba obešli, dopis neadresovali přímo jemu a místo toho napsali jeho rodičům:
„U nás i ten občanský zákoník hovoří zcela jasně. To znamená, že nezletilí jsou právně způsobilí v rozsahu přiměřeném rozumové a volní vyspělosti. V patnácti letech je člověk zkrátka rozhodně schopen podat žádost o informace.“

Jakub Čech proto podal stížnost na postup magistrátu na Olomoucký kraj. Ten se nyní bude záležitostí zabývat.

autor: tas
Spustit audio