Archeologové v Olšanech u Prostějova našli unikátní náušnice i vzácný drahý kámen

23. srpen 2015

Pohřebiště z 11. století v Olšanech u Prostějova skrývalo vzácné poklady. V hrobech mladé ženy a dvouletého dítěte tu archeologové našli karneolový korál až z daleké Indie a náušnice, které na Moravě dosud objeveny nebyly.

„Když si uvědomíme, že první písemná zmínka o Olšanech u Prostějova je z roku 1141, tak můžeme hovořit o skutečnosti, že na tom pohřebišti byli pohřbeni přímí předchůdci dnešních obyvatel Olšan u Prostějova. Opravdu to byli ti první „Olšaňáci“ z období těsně po připojení Moravy k přemyslovským Čechám,“ vysvětluje archeolog Pavel Fojtík. Jeho lidé v Olšanech pracovali několik týdnů a odkryli celkem 22 hrobů.

Ty podle něj nebyly nijak hluboko pod zemí, protože v 11. století se lidé pohybovali zhruba na stejném povrchu jako současní obyvatelé obce. Archeologické bádání nakonec odkrylo skutečné poklady.

Hrob dvouletého dítěte skrýval neobvyklé náušnice: „Ty náušnice jsou v našem prostředí takovým cizorodým prvkem a nálezem velmi vzácně se vyskytujícím. Nejsem si jistý, jestli vůbec z Moravy podobné exempláře máme. Nalezneme je ale téměř po celé Evropě. Známe je z prostředí Karpatské kotliny, z dnešního Slovenska a setkáme se s nimi i na Balkáně.“

V hrobě mladé ženy pak kromě kosterních pozůstatků našli badatelé také karneol. Tedy kámen, který na Moravu přicestoval až z Indie.

Hrob č. 18 - kostra s keramickou láhví

„Můžeme si být jistí tím, že náhrdelník z podobných drahých kamenů měl tehdejší cenu stáda dobytka, takže byl opravdu ten jeden kámen na velmi slušné několikaměsíční žití, takže skutečně to byly předměty velmi prestižní,“ dodává Fojtík. O tom, že pod olšanskou zemí se skrývají vzácné nálezy, tu ví každý.

„To je oblast, která je tím známá, že tam těch archeologických věcí se nachází opravdu hodně. My už jako kluci někdy v sedmé třídě jsme tam chodili a nalézali jsme tam spoustu přeslenů, pazourků a kamenných seker,“ vzpomíná starosta obce Milan Elfmark ze sdružení nezávislých kandidátů Pro rozvoj naší obce. Teď Olšanští uvažují o zřízení expozice.

„My bychom v rámci toho našeho malého muzea, které tady máme, rádi nainstalovali přehlídku toho, co tady bylo nalezeno. Částečně fotodokumentací a částečně i zapůjčením některých exponátů,“ říká Milan Elfmark.

Výstavu by místní uvítali.

„Máme menší děti, tak ať se taky podívají aspoň trošku na historii Olšan,“ říká Květoslava Martínková a dodává, že archeologické nálezy budou nejvíce zajímat starší generaci a ty, kteří v Olšanech bydlí už po generace.

Objev v Olšanech u Prostějova -  náušnice a záušnice, které dosun na Moravě objeveny nebyly
autor: tas
Spustit audio