Na příjezdu do Velké Bystřice si kvůli stavbě kruhového objezdu počkáte v koloně

24. srpen 2015

Na vjezdu do Velké Bystřice se musí řidiči stále připravit na zdržení. Správa silnic Olomouckého kraje buduje na vjezdu do města novou okružní křižovatku.

Ta vyřeší lepší dopravní napojení dvou průmyslových zón a nových podniků, které tam vznikly. Vedení města se těší, že doprava tam bude plynulejší.

„Já sem dojíždím každý den do práce do Hluboček a nemám s tím vůbec žádný problém. Jezdím z Olomouce, takže vždycky tam tři minuty počkám cestou sem a nazpátek taky, na těch světlech. Takže úplně v pohodě,“ říká paní Kateřina z Olomouce, která si na dlouhé čekání nestěžuje.

Křižovatka, kudy běžně vedou tři pruhy, je zúžená do jednoho a provoz tu řídí semafor. Ve špičce si řidiči počkají okolo patnácti minut. Horší je to s výjezdem od nedalekého obchodu. Pokud chcete jet směrem na Olomouc, musíte odbočit doleva, většinou tam ale stojí fronta aut.

Filip z Libavé si myslí, že nová okružní křižovatka je na vjezdu do města zbytečná: „Možná to pomůže, ale já mám kruháčů až až. Já jezdím v Prostějově a tam jich je dost. Možná to udělali kvůli tomu, že se tam staví další firmy. Aby se líp vyjíždělo.“

Místostarosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek z KDU-ČSL si naopak kruhový objezd pochvaluje: „Bude to určitý zpomalující prvek při vjezdu do města. Jakýsi retardér, omezení rychlosti na vjezdu do obce.“

Jednou z podmínek stavby bylo, že bude křižovatka vždy alespoň v jednom pruhu průjezdná. Přesto teď investor - Olomoucký kraj plánuje na konec září úplnou uzavírku. Potvrzuje mluvčí Kamila Navrátilová: „V termínu 26. – 29. září by měla být za plné uzavírky položena konečná vrstva silnice.“

Podle místostarosty Ivo Slavotínka to může způsobit problémy hlavně firmám v průmyslovém areálu, ke kterým neexistuje jiná přístupová cesta.

„Velká obchodní centra jsou denně závislá na dopravní obsluze. Je naším zájmem, aby to omezení bylo co nejmenší,“ říká.

Nová okružní křižovatka by měla být hotová začátkem října.

autor: mot
Spustit audio