Olomoucký Andrův stadion oslavil pětasedmdesát let. Patří k pěti nejlepším u nás

7. září 2015

Jeden z nejhezčích fotbalových stánků v České republice - Andrův stadión v Olomouci oslavil pětasedmdesátiny. Příznivci kopané na něm mohli zažít slavná čtyřicátá léta Anderova týmu, poválečný úpadek i znovuzrození v osmdesátých letech dvacátého století.

Dodnes pracují ještě v klubu lidé, kteří pamatují přestavbu stadionu, která mu dala dnešní podobu. V provizorní budově vedle tribuny prala dresy před více než třiceti lety Zdeňka Haníková.

„My jsme většinou prali, uklízeli, to, co bylo potřeba. Bylo tam veselo. Když byly poháry, tak se to všem líbilo. Nejdříve jsme dresy sušili na šňůrách na hřišti, potom jsme měli prádelnu,“ říká Zdeňka Haníková, která pere prádlo fotbalistům Sigmy pravidelně i v současné době. Dnes už ale především mládežnickým celkům v areálu v Olomouci-Řepčíně.

Vznik současné podoby Androva stadiónu pamatuje od začátku člen vedení Sigmy Olomouc Jaromír Gajda: „Pamatuji si ten stadion naživo z přelomu 50. a 60. let, kdy tady byla atletická škvárová dráha. Bylo tady takové provizorium dřevěné tribuny, protože po válce ustupující Němci vyhodili tu původní, pěknou Anderovu tribunu do vzduchu. Takže od té doby se ten stadion logicky neskutečně změnil a má svou kvalitu a kouzlo. Jsme rádi, že patří mezi pět nejlepších stadionů u nás. Nakonec i letošní Mistrovství Evropy mladých do 21 let to prokázalo a ty odezvy byly perfektní.“

Andrův stadión je skvělý. Jediná věc, která se oproti minulosti zhoršila, je počet diváků na utkání nejvyšší soutěže. V posledních letech jich chodí v průměru necelých pět tisíc.

Lepší návštěvy pamatuje trenér a bývalý hráč Sigmy Olomouc Leoš Kalvoda: „Tam, jak je jižní tribuna, jak stojí házenkářská hala, tak tam stály stromy všude okolo a tam bylo 17 000 diváků na Duklu Praha, když jsme hráli první rok. Diváci stáli i na střeše a dívali se na fotbal.“

autor: min
Spustit audio