Rapotín už brzy otevře novou zastávku pro unavené turisty

22. prosinec 2015

V Rapotíně na Šumpersku dokončují poslední úpravy nového turistického odpočívadla. V Krenišovské ulici je bikrosové hřiště a zároveň tu začíná čarodějnická cyklostezka, kudy hlavně v teplých dnech proudí hodně turistů.

Ti se tady mohou zastavit, odpočinout v altánu, použít veřejný záchod a na děti tu čeká hřiště. Oficiální otevření je naplánované až na jaro, ale k využití bude odpočívadlo už ke konci roku.

„Vzhledem k tomu, že i v té dolní části se nám za celou dobu nepodařilo umístit něco, co by zaměstnalo děti a v tomto případě i dospělé, tak jsme se rozhodli, že bychom tam právě dali typ odpočívadla, které by bylo univerzální,“ vysvětluje, jak vzniklo nové turistické odpočívadlo starosta za hnutí ANO Pavel Žerníček.

Poměrně malá plocha však nabízí ne jen posezení, ale také například veřejný záchod, který nemají turisté na každé zastávce. Kromě velkého altánu je tu také pro děti i dorost k vyžití hřiště. To se může pyšnit modrožlutou lezeckou stěnou i záchytnou sítí.

Pavel Žerníček také prozradil, že s altánem má město další plány: „Do budoucna zkoušíme, jestli se nám podaří tam umístit například krb, akorát problém je zjistit, jakým způsobem tam dostat dřevo, aby si turisté mohli třeba upéct špekáček.“

Stavba stála město zhruba šest set tisíc korun a polovinu peněz se podařilo získat z dotace. Zatím je kolem hřiště a altánu neupravená plocha, ale jinak je odpočívadlo už připravené k použití.

„Ten altán se už využívat může. Pokud si tam někdo bude chtít i v zimním období zasportovat, tak mu nebudeme bránit. Navíc to není oplocené, takže je to veřejně přístupné hřiště. Oficiálně to ale bude otevřeno opravdu až ve chvíli, kdy budou dokončeny všechny úpravy,“ říká Žerníček.

Turisté odpočívadlo vítají, ale některým rodičům příliš nevyhovuje, že je hřiště hned vedle silnice. Například paní Vlasta, babička malého Patrika, by ocenila hezčí prostředí okolo odpočívadla:

„Jde o to, že to bude hezké a možná i pro nás výhodné, ale to okolí tam kolem toho je nic moc. Jestli tam něco nenasází, tak to bude bída. Navíc je to u silnice. Vzhledově to není nic moc.“

Turistická zastávka zatím čeká na první návštěvníky a na jaře plánuje město postavit tu také veřejné osvětlení.

autor: sol
Spustit audio