V Krčmani bojují o záchranu místní školy

18. leden 2016

Krčmaň a Velký Týnec na Olomoucku jsou od sebe jen čtyři kilometry. Zatímco v Krčmani bojují o záchranu školy, ve Velkém Týnci přibývá každý rok jedna nová třída. Pokud budou spolupracovat, mohou malou školu ještě obnovit.

Ticho, prázdné třídy, vybledlé kresby. To je obrázek základní školy v Krčmani na Olomoucku. Skončila před dvěma lety. Pokud ani letos nepřijde k zápisu dost dětí, vesnice o školu definitivně přijde. Po třech letech nefungování totiž ministerstvo školu maže ze školského rejstříku.

„Přijde mi to pohodlnější, praktičtější, mám ji blíž po ruce. Nemusí se složitě dojíždět do vedlejší vesnice a můžu taky trošku zapojit starší sourozence,“ říká paní Magda, která chce svou dceru Lucinku zapsat do první třídy v Krčmani.

Zdejší základní školu navštěvovaly i její starší děti: „Když je míň dětí ve třídách, i když jsou spojené, tak si musí víc navzájem pomáhat. Ten kolektiv je takový rodinnější a je víc času na každého žáčka. Já to vidím úplně bez problémů,“ říká.

Krčmaňská škola skončila před dvěma lety. Pokud ani letos nepřijde k zápisu dost dětí, hrozí, že obec už školu neobnoví.

„Aspoň sedm prvňáčků když bude, tak budeme spokojeni. Možná by se i stalo, že některé děti, které chodí do druhé třídy, je jich celkem osm, tak by se vrátily a měli bychom dva ročníky,“ doufá nezávislý starosta Zdeněk Jančo.

Další možností je spolupráce se školou v nedalekém Velkém Týnci, kam dnes krčmaňské děti dojíždějí. Týnecké škole žáků přibývá. Dvě nové třídy se chystá vybudovat dokonce místo šaten.

Její ředitel Tomáš Jurka je ale skeptický: „Otázka je, zda jsme schopni přesvědčit týneckou veřejnost, aby část dětí dojížděla do Krčmaně. V tom případě bychom je tam museli bezplatně vozit. To s sebou nese obrovské finanční náklady.“

Krčmaň je připravená školu dotovat. Jen na platech by to bylo kolem 200 tisíc korun ročně. „Je to důležité, aby v každé obci škola fungovala,“ dodává starosta Jančo.

Zatímco v Krčmani zůstane alespoň mateřská škola, úplný výmaz ze školského rejstříku hrozí letos osmi základním školám.

autor: mot
Spustit audio