Na Malé Laguně na okraji Přerova se usadili bobři. A zdá se, že si nevybrali špatně

23. leden 2016

Ohlodané stromy, jako by je někdo prohnal ořezávátkem na tužky. Na okraji Přerova u Malé Laguny se usídlili bobři evropští. A lépe si vybrat nemohli. Z přírodní památky je hned tak nikdo nevyžene. V lokalitě přírodní památky je mohou rušit snad jen rybáři.

S výskytem chráněných druhů se tady počítá. Jen si vlastník, v tomto případě město, musí pohlídat, aby činnost bobrů neohrozila bezpečnost lidí. Na kontroly do terénu proto úředníci vyrážejí i několikrát do týdne.

„Můžeme sejít po této stezce a dostaneme se k břehu laguny,“ schází k břehům laguny Svatava Doupalová, která má na magistrátu na starosti veřejnou zeleň. Pár kroků a vidíme jasné stopy bobrů.

„Před námi vidíme vrbu, celkem hodně vzrostlou, která je na patě stromu okousaná. Jsou tu patrné stopy po zubech těchto zvířat. Ten zásah je značný a během několika dnů může dojít k pádu tohoto stromu na vodní hladinu,“ popisuje Doupalová.

Stromy vypadají jako by prošly strouhátkem na tužky. O pár metrů dál už jeden strom leží na zemi. Na mále mají i další.

„Samovolně spadl na část takového ostrůvku. Všechno jsou to ale stromy, které případně spadnou na vodní hladinu a nebudou ohrožovat lidi, kteří by případně šli po chodnících kolem,“ popisuje Doupalová.

Na okraji Přerova u Malé Laguny se usídlili bobři evropští

Je vidět, že se v lokalitě bobrům daří. Podobných míst v regionu podle zoologa Jiřího Šafáře najdeme několik.

„Je to v údolích řek, kde jsou dnes často neobdělávané pozemky. Když se na ně ta voda rozlije, tak to nevadí. Je velmi mnoho míst, kde činnost bobra nijak nevadí. Jsou ale místa, kde je bobr ve velké kolizi se zájmy člověka. Tam je potřeba učinit opatření, jak ho z takového místa vymístit.“

Vloni bobři budováním nor poničili cyklostezku na Lipensku. Stavbou hráze u Hranic zase ohrozili stabilitu dálnice. Tady musel zasáhnout člověk. U laguny v Přerově se to stát nemůže, říká Svatava Doupalová: „Přírodní památka je určená na to, aby zde byli chránění živočichové i rostlinstvo. V současné době nepovažujeme za nutné zasahovat. Nahlodání stromů tento ráz nijakým způsobem nenarušuje.“

Aby se předešlo případným problémům, které by mohly způsobit narušené stomy a jejich pád, bude město lokalitu pravidelně kontrolovat.

Na okraji Přerova u Malé Laguny se usídlili bobři evropští
autor: zem
Spustit audio